BELGA/MAETERLINCK

Subsidies voor laatste drie Noordzee-windmolenparken ruim 3 miljard lager

De federale regering heeft met de uitbaters van de laatste laatste drie offshore windmolenparken een akkoord bereikt over de subsidiëring. Dat heeft onze redactie uit betrouwbare bron vernomen. Het zou alles samen gaan om 2,3 miljard euro ondersteuning over maximaal 17 jaar.

De subsidies zouden ruim 3 miljard lager liggen dan die van de twee meest recente offshore windmolenparken. De laatste drie parken ontvangen over maximaal 17 jaar gespreid een gegarandeerde prijs van 79 euro per megawattuur, goed voor 2,3 miljard ondersteuning. In het oude systeem zou dat zowat 5,5 miljard geweest zijn.

Het akkoord ligt straks ter goedkeuring voor op het kernkabinet.

Kloof met Duitsland en Nederland was groot

De fors lagere subsidies komen niet als een verrassing. Eerder had minister van Energie Marie Christine Marghem bekendgemaakt dat de windmolenparken het met flink wat minder geld zouden moeten doen. 

In januari was gebleken dat de subsidies voor windmolenparken in België flink hoger liggen dan in pakweg Nederland en Duitsland. Daar waren de subsidies naar omlaag gedoken nadat de parken via een openbare aanbesteding waren toegewezen. In Duitsland worden tegen 2025 zelfs windmolenparken gebouwd zonder één euro subsidie. 

Marghem (MR) en met haar de staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) begonnen daarop aan moeilijke onderhandelingen met de sector. Het was toen al duidelijk dat de subsidies voor de nieuwe windmolenparken Seastar, Mermaid en Northwester II ongeveer gehalveerd zouden worden. "Het is duidelijk dat we met de subsidiewaanzin moeten breken", zei De Backer daar toen over.  

We moeten breken met de subsidiewaanzin van windmolenparken

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer in januari

Meest gelezen