Axelle Red heeft nieuwe single én wordt ambassadeur van Handicap International

De Belgische zangeres Axelle Red heeft na 5 jaar een nieuwe single uit, "Who's gonna help you?". Tegelijk stelt Handicap International haar voor als nieuwe ambassadeur.

Axelle Red kennen de meeste onder ons nog altijd het best van "Je t'attends", "Elle danse seule" en "Sensualité", nummers - genre Franse popchanson - waarmee de Hasseltse in de jaren 90 niet uit de hitparade weg te denken was.  Red is intussentijd niet stil blijven staan en is blijven muziek maken. Haar laatste studioalbum ‘"Rouge Ardent" dateert van vijf jaar geleden. Vandaag lanceert ze haar single "Who's gonna help you?" op de radio. De nieuwe plaat "Exile" volgt in januari.

Voor haar nieuw werk trok de 49-jarige zangeres naar Los Angeles. "Ik logeerde in de Laurel Canyon - de plaats waar mijn idolen wonen, Carole King en Neil Young - en ik werkte samen met Scandinavische producers. Die hebben zo dat pop-element, maar er zit ook soul in mijn album. Mijn typisch ingrediënt", legt Red uit in "De ochtend" op Radio 1.

Er zit ook soul in, mijn typisch ingrediënt

Zet Red met "Who's gonna help you?" haar weg voort in het Engels? "Ik schrijf altijd mijn songs gedurende het opnameproces in het Engels. Achteraf maak ik dan al die teksten in het Frans. Het is een bijna schizofreen proces, voor mij ook. Dat heeft me altijd geholpen om mijn soort muziek te maken, die is wel Frans - côté chanson - met Amerikaans-Engelstalige invloeden."

Net vandaag stelt Handicap International Axelle Red voor als nieuwe ambassadeur. Ze zal de humanitaire organisatie ondersteunen in haar strijd voor het respecteren en ratificeren van het Verdrag inzake het Verbod op het Gebruik, de Opslag, de Productie en de Overdracht van Antipersoonsmijnen van 1997.

Axelle Red is ook ambassadeur van UNICEF en is al 20 jaar betrokken bij de strijd tegen landmijnen. In 1997 nam ze hierover al het woord bij de Verklaring van Brussel, het officiële startschot van de onderhandelingen over een internationaal verdrag voor een volledig verbod op landmijnen. Het thema inspireerde haar in 2003 tot het nummer "Pas maintenant", waarbij ze in de huid kroop van een kind dat het slachtoffer werd van een landmijn.

Begin september zette de zangeres mee haar schouders onder de internationale campagne "Stop Bombing Civilians" van Handicap International tegen bombardementen op burgers. Samen met de organisatie riep ze alle mensen op om een STOP-selfie te nemen en deze te delen op de sociale media om zo hun verzet tegen de praktijk duidelijk te maken.

Meest gelezen