Burundees president Pierre Nkurunziza en zijn vrouw
AFP or licensors

Burundi verlaat als eerste Internationaal Strafhof

Burundi heeft zich teruggetrokken als lid van het Internationaal Strafhof. Het onderzoek of de autoriteiten van het land schuldig zijn aan oorlogsmisdaden wordt evenwel verder gezet. 

Burundi is als eerste land uit het Internationaal Strafhof gestapt,  dat heeft een woordvoerder van het Internationaal Strafhof in Den Haag bevestigd. Burundi startte in oktober 2016 de procedure om uit het hof te treden omdat het gerechtshof enkel tegen Afrikaanse landen zou optreden. Ook Gambia en Zuid-Afrika kondigden in 2016 hun uittreding aan, maar trokken die beslissing in. Bij het Internationaal Strafhof zijn nu 123 staten aangesloten.  

Ondanks het vertrek van Burundi zal het hof het onderzoek naar oorlogsmisdaden in het land voortzetten dat in april 2016 werd ingeleid. Dit onderzoek is "onafhankelijk, onpartijdig en objectief", verklaarde de woordvoerder van het hof. Of een proces wordt gestart, is nog niet beslist.

In Burundi brak in 2015 een crisis uit toen president Pierre Nkurunziza tegen de grondwet in voor een derde ambtstermijn ging. De Verenigde Naties verweten de autoriteiten van het land in september van dit jaar misdaden tegen de mensheid. Aan de hand van onderzoek en gesprekken met meer dan 500 ooggetuigen documenteerden de VN sinds april 2015 folteringen, willekeurige arrestaties en liquidaties, deelde de onderzoekscommissie voor Burundi van het VN-bureau voor mensenrechten mee. Tot de vermoedelijke daders behoren naar verluidt hooggeplaatste leden van de geheime dienst, van de politie en het leger, alsook leden van de jeugdorganisatie van de regeringspartij.

Meest gelezen