Videospeler inladen...

Catalaanse parlement stemt voor onafhankelijkheid

De meerderheid in het (halflege) Catalaanse parlement heeft de resolutie over onafhankelijkheid goedgekeurd. Het Catalaanse volkslied weerklonk onmiddellijk nadat duidelijk werd dat "Si" het heeft gehaald. De Senaat in Madrid heeft kort daarna aan de Spaanse regering de toestemming gegeven om het gezag over te nemen in Catalonië.

De afgelopen uren verliepen vol drama in het Catalaanse parlement in Barcelona. De regeringspartij Junts pel Sí had eerder op de dag een resolutie over eenzijdige onafhankelijkheid ingediend, gesteund door de radicaal-linkse partij CUP. De oppositiepartijen konden zich daar niet in vinden. Hun woordvoerder verscheurde ostentatief op de spreekstoel de tekst van de resolutie en ze haalden de Spaanse vlag boven. Daarna verlieten de meeste oppositiepartijen het halfrond.

Uiteindelijk werd beslist om de stemming geheim te houden. De parlementsleden werden bij naam afgeroepen; één voor één kwamen ze hun stembriefje afgeven om in de urne te deponeren. Toen minister-president Carles Puigdemont zijn stem indiende, weerklonk applaus.

Bij de telling werd het algauw duidelijk: "si" weerklonk bijzonder vaak uit de mond van de teller: 70 van de nog aanwezige parlementsleden stemden voor, 10 tegen en 2 blanco. Het parlement begon daarop spontaan "Els egadors" te zingen, het volkslied van Catalonië.

Videospeler inladen...

Spaanse premier: "Wettelijkheid herstellen"

Technisch gezien heeft Catalonië dus nu de onafhankelijkheid uitgeroepen, nadat de Catalanen zich begin deze maand al voor de onafhankelijkheid hadden uitgesproken in een referendum. Een referendum en een onafhankelijkheidsverklaring die volgens de Spaanse wet illegaal zijn.

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft al verklaard dat hij de wettigheid zal herstellen. Hij roept alle Spanjaarden ook op om de kalmte te bewaren. De Spaanse senaat heeft kort daarna de toepassing van artikel 155 van de Spaanse grondwet goedgekeurd: daardoor mag de Spaanse regering de controle overnemen in de autonome regio Catalonië.

Meest gelezen