Ja of nee? Catalaanse parlement stemt op dit ogenblik over onafhankelijkheid

Het Catalaanse parlement stemt op dit ogenblik over de onafhankelijkheid van Catalonië. Dat gebeurt met een geheime stemming. De oppositie heeft het halfrond verlaten. 

De Catalaanse regeringspartij Junts pel Si van minister-president Carles Puigdemont had in het Catalaanse parlement een resolutie ingediend om de onafhankelijkheid van de regio uit te roepen. Het was eerst niet duidelijk of het effectief tot een stemming zou komen, maar later kwam er toch groen licht voor een geheime stemming. 

"Wij zullen de Catalaanse republiek vormen, als een onafhankelijk en soeverein land, onder de rechtsstaat", zo staat in de tekst van de resolutie. Voorts zegt de resolutie zonder voorafgaande voorwaarden onderhandelingen met Madrid te willen opstarten. Bedoeling is "samenwerking aan te gaan in het belang van beide partijen", klinkt het. "Onderhandelingen moeten noodzakelijkerwijze onder gelijken gebeuren."

De resolutie wordt onderschreven door de extreemlinkse partij CUP, die gedoogsteun geeft aan de Catalaanse minderheidsregering. 

De oppositie heeft net voor de stemming het halfrond verlaten. 

De Catalaanse minister-president kwam naar het parlement samen met zijn vrouw.
AFP or licensors

In Madrid zit de Senaat sinds 10 uur samen om te beslissen over dwangmaatregelen tegen de Catalaanse regering. Zo goed als zeker zullen de senatoren voor artikel 155 van de grondwet stemmen, wat leidt tot de afzetting van de regering in Barcelona en nieuwe verkiezingen in Catalonië.  

Meest gelezen