Videospeler inladen...

Charles Michel over Catalonië: "Politieke crisis kan alleen worden opgelost via dialoog"

Premier Charles Michel roept op tot een "vreedzame oplossing" nu het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen en het centrale gezag in Madrid de controle wil overnemen in Catalonië. De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft de premier al geantwoord dat dialoog "altijd zijn keuze zal zijn". 

De Belgische eerste minister reageert op Twitter: "Een politieke crisis kan alleen worden opgelost via dialoog", klinkt het. "We roepen op tot een vreedzame oplossing met respect voor de nationale en de internationale orde." Op de dag van het onafhankelijkheidsreferendum was premier Michel er snel bij om het geweld van de Spaanse politie te veroordelen.

Intussen heeft de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont al geantwoord op de tweet van Charles Michel. "Dialoog is altijd onze keuze geweest en zal dat altijd zijn om politieke siuaties op te lossen en om tot vreedzame oplossingen te komen."

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) betreurt naar eigen zeggen dat er sinds het referendum van 1 oktober "geen enkele serieuze poging tot dialoog heeft plaatsgevonden vanuit de regering in Madrid". Hij hoopt nu dat de "rede de bovenhand haalt". Bourgeois kreeg ook de vraag voorgeschoteld of de Vlaamse regering de onafhankelijkheid van Catalonië zal erkennen, maar volgens hem valt dat niet binnen de bevoegdheden van Vlaanderen.

Videospeler inladen...

Ook vanuit Washington is er een reactie binnengekomen op de toestand in Spanje. "De Verenigde Staten ondersteunen de eenheid in Spanje", klinkt het daar. "Catalonië maakt deel uit van Spanje en de VS steunt de grondwettelijke maatregelen van de Spaanse regering."

De Europese president Donald Tusk heeft laten weten dat er voor de Europese Unie niets verandert na de onafhankelijkheidsverklaring in het Catalaanse parlement. "Spanje blijkt onze enige gesprekspartner. Ik hoop dat de regering kiest voor de kracht van het argument in plaats van het argument van de kracht."

Meest gelezen