Nicolas Maeterlinck

Criminaliteit in Sint-Jans-Molenbeek gedaald, "Kanaalplan werpt vruchten af"

De criminaliteit in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek is in de eerste helft van dit jaar met 14 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat komt mede door het zogenoemde Kanaalplan. Dat kwam er na de aanslagen in Parijs en Brussel en is bedoeld om radicalisering en terrorisme aan te pakken. In Molenbeek werpt het alvast vruchten af, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Het Kanaalplan is een van de federale speerpunten in de strijd tegen radicalisering en terrorisme. Het werd ontwikkeld na de aanslagen in Parijs in november 2015 en wordt al 1,5 jaar uitgerold in een achttal Brusselse gemeenten en Vilvoorde. Een evaluatie voor alle gemeenten volgt pas in het voorjaar van 2018, maar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon maakte gisteren al een balans op tijdens een lezing voor enkele Brusselse N-VA-afdelingen in Sint-Jans-Molenbeek.

De criminaliteitsgraad is in Sint-Jans-Molenbeek het eerste 6 maanden van dit jaar met 14,2 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2016. "We gaan niet zeggen dat alle problemen in Molenbeek opgelost zijn, maar het harde werk en de goede samenwerking tussen de verschillende niveau's werpt zijn vruchten af", meent Jambon.

De minister zette enkele cijfers op een rijtje:

  • 11.000 wooneenheden zijn gecontroleerd
  • 1.539 mensen zijn ambtelijk geschrapt
  • Ruim 1.600 vzw's zijn administratief onder de loep genomen: 113 vzw's worden verdacht van criminele feiten, 546 vormen het voorwerp van een gerechtelijke procedure en 133 zijn ontbonden
  • Er werden 51 wapens gevonden met een totaal van 29.160 stuks munitie, alsook 2.960 vervalste documenten aangetroffen
  • 485 extra personeelsleden werden ingezet voor de uitbouw van het Kanaalplan

"Molenbeek is een modelgemeente geworden"

 "Repressie is makkelijk, je komt aan met zwaailichten, de mensen zien iemand het huis uit getrokken worden en ze denken dat je er mee bezig bent", zegt Jambon. "Maar preventie is een werk van lange adem. Het gaat om het vertrouwen winnen en dat is veel minder zichtbaar."

"Molenbeek is een modelgemeente geworden voor het hele land en voor wat betreft de opvolging van personen die in de officiële databank van het OCAD zijn opgenomen."

87 foreign fighters opgevolgd in Brussel-West

In Brussel-West worden intussen 87 foreign fighters opgevolgd. Het gaat om 15 teruggekeerde foreign fighters, 9 mensen die naar de oorlogsgebieden wilden afreizen en 18 mensen van wie vermoed wordt dat ze zouden kunnen vertrekken.

22 foreign fighters zitten vermoedelijk nog in Syrië of Irak en 23 geestesgenoten zijn er vermoedelijk om het leven gekomen. Ook 5 haatpredikers en 2 zogenaamde home terrorist fighters worden opgevolgd. Via het werk van de lokale integrale veiligheidscellen zijn ook 14 inwoners van Molenbeek op de radar beland die vatbaar waren voor radicalisering en begeleiding vereisten.

Meest gelezen