De vijf meest gekozen filmpjes voor de Beeldcapsule 2117

Een kermiskoers of file richting kust, die beelden zitten in ons collectief geheugen blijkbaar. Uit een 50-tal video's selecteerden surfers hun vijf filmpjes voor de Beeldcapsule 2117. Een typisch Vlaamse koers en vertraagd verkeer in badsteden en duinen behoren alvast tot de favorieten.

In september lanceerde het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) de actie "De Beeldcapsule" waarbij iedereen een selectie kon maken van video die hij/zij wil bewaren voor de toekomst. Het gaat om sprekende beelden over onze vrije tijd. Ze tonen een heel scala aan menselijke gewoontes en bijzondere tradities, beginnend met het oudste filmpje uit 1920 maar ook met enkele recentere beelden. De beelden van zomerkampen van weleer, klassieke koffiekransen, kermiskoersen, vinkenzetten, files richting kust of fitness in de jaren 40 werken misschien op de lachspieren, maar stellen onze hedendaagse gewoonten ook in vraag.

Uit meer dan 50 video's zijn de vijf meest gekozen fragmenten gedestilleerd. Vandaag, op de UNESCO Werelddag van het Audiovisueel Erfgoed, krijgen ze een plaats in de "Beeldcapsule 2117". Dit zijn de vijf filmpjes:

Oostende-Dover met de ferry (uit archief Focus-WTV)

Congé payé (uit archief AMSAB-Instituut voor Sociale Gescheidenis)

Camera. Lights. Action! (uit archief Huis van Alijn)

De kermiskoers (uit FelixArchief)

Vertraagd verkeer richting kust (uit VRT-archief)

Meest gelezen