Ad Meskens / Wikimedia Commons

Deze Franse straaljager wordt wellicht Vlaams erfgoed

De Fouga CM-170 Magister met kenteken MT-05, een gewezen opleidingstoestel van de Belgische luchtmacht, is voorlopig opgenomen in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap. Het gaat om een van de best bewaarde toestellen uit die tijd.

Gisteren is de beslissing van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) in het Staatsblad verschenen. Als motivatie wordt genoemd dat het toestel in kwestie erg goed bewaard is. "De Fouga CM-170 Magister met kenteken MT-05 wordt beschouwd als de meest originele vliegwaardige Fouga Magisters die opereerde vanop Brustem bij Sint-Truiden", klinkt het onder meer.

De MT-05 is in 1960 in gebruik genomen, toen nog in Belgisch Congo. Na de onafhankelijkheid zijn de toestellen in Brustem terechtgekomen. Het toestel maakte lange tijd ook deel uit van het Belgische stuntteam "Rode Duivels". "Het heeft als dusdanig zeker zijn aandeel in het collectieve geheugen want honderdduizenden mensen hebben de acrobatieën van de MT-05 tijdens talloze vliegmeetings aanschouwd", klinkt het voorts.

Eind jaren 70 is het toestel verkocht aan Israël om een jaar of tien later door een Amerikaan te worden overgenomen. Die heeft het toestel ook gerestaureerd. Het toestel staat nu in het Stampe & Vertongen-museum in Deurne.

Meest gelezen