Federaal parket

Drie vermoedelijke mensensmokkelaars aangehouden die levensgevaarlijke methodes gebruikten

Gisteren pakte de politie 8 mensen op bij 13 huiszoekingen in ons land. Drie van hen zijn nu aangehouden door de onderzoeksrechter. Een vierde werd vrijgelaten onder strenge voorwaarden. 

De bende zou meer dan 1.100 Syriërs en Afghanen naar Groot-Brittannië hebben willen smokkelen. Ze verborg hen in allerlei - soms piepkleine - ruimtes in vrachtwagens. De politie kon in totaal 110 transporten in kaart brengen.

De bende gebruikte lichte vrachtwagens, waarin ze dubbele deuren maakte. In die ruimte van soms maar 30 centimeter breed werden hun slachtoffers verstopt. In sommige gevallen werden die in een bak onderaan de vrachtwagen gestopt. "Het ging om mannen, vrouwen en kinderen, die op die manier soms urenlang vervoerd werden. Mocht zo'n vrachtwagen een ongeluk krijgen, dan zou de tol zwaar zijn", Eric zegt Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket.

Federaal parket

De politie-actie is gebeurd in samenwerking met verschillende andere Europese landen. De speurders in ons land vielen gisteren op 13 plaatsen binnen, in Zelzate, Waasmunster, Gent, Hamme, Sint-Niklaas, Ravels en Evergem. Tegelijk waren er 20 huiszoekingen in Groot-Brittannië, onder meer in Londen en Birmingham. Ons land heeft ook aan Bulgarije gevraagd om 7 mensen te arresteren.

Meest gelezen