Eén boek op de drie wordt buiten de boekhandel gekocht

In Vlaanderen gebeurt bijna één op de drie boekenaankopen in een warenhuis of via het internet. Ruim de helft van de boeken is gekocht in een boekhandelketen en amper 3,3 procent in de zelfstandige boekhandel.  

Opvallend nieuws aan de vooravond van de Boekenbeurs: bijna één op de drie boeken vond in 2016 zijn weg naar de lezer via “branchevreemde kanalen”, zijnde grootwarenhuizen en internetverkopers. Dat blijkt uit een studie van GfK Panelmarkt, in opdracht van het departement cultuur, jeugd en media van de Vlaamse overheid. De studie is bedoeld om het effect te kunnen meten van de gereglementeerde boekenprijs.

Zelfstandige boekhandel: nauwelijks 3,3 procent

56 procent van de boeken wordt gekocht in een boekhandelketen en amper 3,3 procent in een zelfstandige boekhandel. Ook daar zijn cijfers van verzameld: in 2016 waren er in Vlaanderen 276 boekhandels: 155 filialen van een centraal gestuurde keten (bijvoorbeeld Standaard Boekhandel) en 121 zelfstandige en onafhankelijke boekverkopers.

De gemiddelde prijs bij de lokale boekhandel ligt een stuk hoger dan in de supermarkt of het internet. Dat heeft ermee te maken dat de grootdistributie vooral goedkopere strips en kinderboeken verkoopt.

Cijfers om van te duizelen

Alles samen zijn in 2016 in Vlaanderen 14,41 miljoen boeken verkocht voor een totaal bedrag van 188,55 miljoen euro. Dat betekent een gemiddelde prijs van 13,08 euro. Het gaat om 253.416 verschillende titels, en van elk daarvan zijn gemiddeld 57 exemplaren aan de man gebracht. 55 procent daarvan is een literair-culturele titel; 28 procent een kinderboek. Van die laatste categorie worden overigens véél exemplaren verkocht, goed voor 37 procent van de omzet.

In Vlaanderen zijn in 2016  niet minder dan 17.060 nieuwe boeken verschenen, 58 procent daarvan literair-culturele titels. Iets waarover minister van cultuur Sven Gatz zich aangenaam verrast toont. De gemiddelde verkoop schommelt rond de 300 exemplaren. Nieuwe boeken kosten gemiddeld 14,73 euro, en als het over romans gaat  is dat 15,29 euro.

Het onderzoek brengt ook het aandeel Vlaamse auteurs in beeld. 11 procent van de verkochte titels is van een Vlaamse schrijver; per Vlaams boek spreken we over een oplage van 197 exemplaren.

“Vaste” boekenprijs

De Vlaamse regering heeft, na lang soebatten, de gereglementeerde boekenprijs (GBP) ingevoerd, op voorstel van minister van cultuur Sven Gatz (Open VLD). De nieuwe regels zijn van kracht sinds 1 juli van dit jaar. Dat betekent dat de uitgever de prijs voor elk nieuw boek bepaalt, en dat boekverkopers daar gedurende zes maanden na verschijnen maximaal 10% korting op mogen geven. De GBP moet onder meer de kwaliteitsboekhandel ondersteunen. Veel van die zelfstandige boekhandelaars leggen het loodje tegenover de grootwarenhuizen en internetwinkels. 

De uitgebreide "nulmeting" van de verkoopcijfers en -kanalen geeft een interessant beeld van de boekenmarkt in Vlaanderen in 2016, het laatste volledige jaar vòòr de GBP werd ingevoerd.  De studie zal elke vier jaar worden herhaald.

Meest gelezen