Belga

Een proces voeren in het Engels? Binnenkort kan het in Brussel

Bedrijven die een Engelstalig conflict willen uitvechten, blijven in ons land voorlopig in de kou staan. Ze moeten naar Londen trekken of beroep doen op private arbitrage. Daar zal binnenkort verandering in komen. Er komt een internationale Engelstalige handelsrechtbank in Brussel.

In België zijn er voorlopig enkel Nederlands-, Frans- en Duitstalige rechtbanken. Bedrijven die een conflict hebben over bijvoorbeeld een Engelstalig contract, kunnen bij die rechtbanken dan ook niet terecht. Ze moeten beroep doen op arbitrage of moeten hun geschil laten beslechten in het buitenland. Veel bedrijven trekken met hun conflict dan ook naar een rechtbank in Londen, maar dat zal door de Brexit steeds moeilijker worden.

Brussels International Business Court

"Het gaat niet om Brussel uit te bouwen tot een draaischijf van het internationale zakenleven, terwijl de betrokken actoren hun rechtsgeschillen alleen via arbitrage of in het buitenland kunnen laten beslechten", klinkt het bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Daarom komt er binnenkort een nieuwe Engelstalige handelsrechtbank in Brussel: Brussels International Business Court. Bedrijven die beroep willen doen op deze rechtbank zullen ervoor moeten betalen, waardoor de rechtbank volgens minister Geens niets zal kosten voor de Staat. Volgens de minister zal deze rechtbank "Brussel nog aantrekkelijker maken voor ondernemers en investeerders".

Meest gelezen