Eerste "stadsbouwmeester 2.0" van Gent gaat aan de slag

In Gent wordt Peter Vanden Abeele de eerste "stadsbouwmeester 2.0". Dat is een nieuwe functie waarmee de stad de aanleg en hervorming van openbare ruimte wil afstemmen en verbeteren.  

De laatste Gentse stadsbouwmeesters en -architecten bouwden in de 19e en begin 20e eeuw aan universiteitsgebouwen, publieke voorzieningen, stations en stedelijke infrastructuurwerken. De functie verdween later maar krijgt nu een nieuwe invulling met de "stadsbouwmeester 2.0".

Peter Vanden Abeele zal vanaf volgende week die functie bekleden. Hij is 38 en archiect en stedenbouwkundige van opleiding. De voorbije 14 jaar was hij architect en werkte hij in het team van de bouwmeester van Antwerpen. Hij leidde met 2 andere vennoten een ontwerpbureau, maar die functie legt hij neer.

"De Gentse bouwmeester zal een kwaliteitscoördinator zijn, een spilfiguur in het stroomlijnen van de vele, en soms tegenstrijdige, adviezen bij de totstandkoming van nieuwe stadsprojecten", zegt schepen van Stadsontwikkeling Sven Taeldeman (SP.A). De nieuwe functie valt onder de stadssecretaris, wat betekent dat de stadsbouwmeester onafhankelijk advies verleent bij ruimteprojecten.

Vanden Abeele wordt bijgestaan door 3 medewerkers, waarmee hij bouwprojecten als de Oude Dokken, de omgeving van het Sint-Pietersstation of de ontplooiing van de ruimte rond Flanders Expo zal begeleiden.

Meest gelezen