Videospeler inladen...

8 gewonden bij grote vechtpartij tussen Turken en Koerden in Antwerpen

In de Brederodestraat in Antwerpen is er een grote vechtpartij geweest tussen mensen van Turkse origine en Koerden. Acht mensen - onder wie een agent - raakten gewond. Eén persoon is gerechtelijk aangehouden wegens verboden wapendracht. Daarnaast heeft de politie heeft 47 personen bestuurlijk aangehouden.

Volgens de politie begonnen de problemen om iets voor 17.30 uur gisteravond. "Nadat een aantal mensen met stokken en staven, stoelen en tafelpoten mekaar te lijf waren gegaan, begonnen 200 à 300 mensen te roepen en leuzes te scanderen. Daarbij viel een eerste gewonde. Het slachtoffer werd later met een ambulance naar het ziekenhuis gevoerd", luidt het.

Daarna arriveerden de eerste ploegen van de politie, die de verschillende partijen uit elkaar probeerden te halen. Omdat de rumoerige omstanders zich bleven opdringen en relschoppers met stenen begonnen te gooien, maakte de politie op het kruispunt van de Balansstraat met de Gelijkheidstraat gebruik van pepperspray.

"In de loop van de avond bleef de sfeer gespannen in de omgeving. Er zijn enkele ramen gesneuveld van handelszaken in de omgeving. De politie blijft de situatie opvolgen om nieuwe incidenten te vermijden." Pas rond 2 uur vannacht keerde de rust terug.

Zeker acht mensen raakten gewond, onder wie ook een politieagent die geraakt werd door een steen. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en is één dag arbeidsongeschikt. Het gaat vooral om lichte verwondingen. De meeste mensen konden dan ook ter plaatse verzorgd worden. In totaal moesten vier mensen naar het ziekenhuis.

De politie heeft 47 mensen bestuurlijk aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Eén persoon is gerechtelijk aangehouden wegens verboden wapenbezit.

Videospeler inladen...

Bus met Koerdische activisten

Het incident zou hebben gedraaid om een bus met Koerdische activisten. De bus en de inzittenden werden onder begeleiding van de politie weggeleid naar het kantoor aan de Noorderlaan.

Volgens Nav Bel, de Koerdische gemeenschapsorganisatie in ons land, gaat het om een mobiele bibliotheek die onderweg was naar het Steenplein in Antwerpen in het kader van de "Free Öcalan"-campagne. Daarmee eisen de Koerden de vrijlating van hun leider Abdullah Öcalan, die al sinds 1999 gevangen zit in Turkije.

"Op de bus zaten een veertigtal Koerden. Sommigen uit België, maar ook Koerden uit Duitsland en Frankrijk", zegt Nav Bel. "Ze zijn door Turken klemgereden en bekogeld met stenen. Er werden racistische slogans geroepen." Met de bus voerden ze de voorbije twee dagen al campagne in Charleroi en Luik, vandaag zouden de Koerden hun campagne voortzetten in Nederland. Volgens Nav Bel gebeurde de aanval door "fascistische en racistische Turken op een georganiseerde manier".

Meest gelezen