Hendrik Vos: "Catalonië wordt hiermee een internationale paria"

Het Catalaanse parlement heeft de onafhankelijkheid van de regio uitgeroepen, maar dat betekent niet dat Catalonië ook effectief autonoom wordt. Dat zegt professor Europese Politiek Hendrik Vos (UGent). "Dit zal niet veel veranderen. De onafhankelijkheid zal worden genegeerd door de internationale gemeenschap, en Catalonië wordt een internationale paria."

Het Catalaanse parlement heeft tegen de zin van het centrale gezag in Madrid een resolutie aangenomen waarin de onafhankelijkheid van de regio wordt uitgeroepen. Het proces voor de oprichting van een "Catalaanse republiek als onafhankelijke en soevereine staat" wordt daarmee officieel in gang gezet. Het parlement roept de Spaanse regering ook op om over de erkenning van de onafhankelijkheid in het buitenland te onderhandelen, maar dat zal volgens professor Vos maar weinig opleveren.

"Dit zal door de internationale gemeenschap worden genegeerd. Catalonië zal door geen enkele staat als onafhankelijk worden erkend, en het wordt hiermee een internationale paria", zegt Vos. Ook Vlaanderen zal zich, ondanks de sympathie voor Catalonië "niet in dat moeras wagen", denkt Vos. "Daarmee zou je echt schudden aan de steunpilaren van de EU, en dat zal niemand doen."

Deze resolutie zal de gemoederen in Spanje wél nog meer verhitten, meent Vos. "Dit doet de zaak geen goed. Op een dag moeten we toch naar een dialoog tussen de twee partijen. Misschien is deze dramatisering nodig om tot een soort van katharsis te komen. Maar ik denk dat er nieuwe verkiezingen in Catalonië nodig zullen zijn, zodat alle partijen  opnieuw van een wit blad kunnen vertrekken."

Meest gelezen