Hoe herken je een echte Ardense worst?

Ardense worst is een beschermd streekproduct, heeft de Europese Commissie beslist. De worst mag alleen gemaakt worden in de Belgische Ardennen, dus in de provincies Luxemburg, Namen en Luik. Maar dat is niet de enige voorwaarde. Europa beschrijft tot in het kleinste detail wat een Ardense worst echt Ardense worst maakt. Een voorsmaakje.

Europa onderscheidt drie soorten Ardense worst. Ze beschermen de "saucisson", een rechte worst, maar daarnaast ook de "collier" (ringworst) en de "pipe" (kleine worst). Die moet dus volledig in de Ardennen geproduceerd worden. Dat grondgebied komt overeen met de gehele provincie Luxemburg, en delen van de provincies Luik en Namen. Het grondgebied is hetzelfde als dat van een ander beschermd Ardens product, de Ardense ham. Die kreeg al in 1974 een beschermde status.  

Vorm en uitzicht

Maar daar houdt het niet op. Europa gaat verder en beschrijft ook in detail de vorm en uitzicht van bijvoorbeeld de "saucisson". "Recht en langerekt, diameter 30-90mm, maximale lengte 60 centimeter", klinkt het. "De korrels zijn klein tot middelgroot en hebben een lengte van ten hoogste 4-8 milimeter.

Rooksmaak

Maar de Ardense worst is ook gerookt. "De delicate rooksmaak is te danken aan de trage verbranding (koude rook) van loofboomhout (eik en/of beuk) in een rookkamer. Er is een lichte geur van vers vlees en kruiden waarneembaar", zo omschrijft Europa. Vaak wordt tijdens het roken ook jeneverbes toegevoegd. "De bessen voegen een bijzonder aromatisch tintje met tonen van hout en peper en een zweem van hars toe", klinkt het. 

De volledige tekst met de omschrijving kan u hier nalezen.

Vlaanderen

De Waalse regering probeerde al sinds 2010 om Ardense worst te laten beschermen door Europa. Twee Vlaamse bedrijven trokken tegen de procedure naar de Raad van State omdat zij "worst van de Ardennen" produceren maar hun klacht werd afgewezen. Bekijk hieronder een fragment uit ons Journaal van december 2016 waarin Willy Naessens zich beklaagt over de erkenning. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen