Videospeler inladen...

Complot tegen Castro, doodsbedreigingen, wraak voor Vietnam: het strafste uit de JFK-files   

De 2.800 geheime documenten over de moord op president John F. Kennedy die gisteren zijn vrijgegeven, hebben voorlopig geen nieuwe, schokkende feiten aan het licht gebracht over de zaak. Toch komen uit de JFK-files verschillende pittige verhalen naar boven. Met hulp van de Amerikaanse media pikten we er een aantal opvallende vondsten uit. 

CIA-maffia-complot tegen Fidel Castro

In een document van de Rockefeller Commission uit 1975, staat te lezen dat de CIA in de begindagen van Kennedy's presidentschap plannen had om de Cubaanse leider Fidel Castro te doden. In het rapport staat dat Kennedy's jongere broer Robert, in die tijd minister van Justitie, te weten was gekomen dat de CIA een tussenpersoon had gecontacteerd om Salvatore Giancana te benaderen. De Amerikaanse inlichtingendienst zou de Amerikaans-Siciliaanse maffioso 150.000 dollar hebben aangeboden, om een schutter in te huren die Castro in Cuba moest vermoorden. 

Robert Kennedy, die bekend stond om zijn daadkrachtig optreden tegen de Amerikaanse maffia, zou niet akkoord gegaan zijn met die plannen, omdat de samenwerking tussen de CIA en Giancana het moeilijker zou maken om de maffioso later te vervolgen. In het vervolg moest de CIA altijd de toestemming van het ministerie van Justitie vragen, alvorens de maffia te benaderen, aldus Kennedy. 

Salvatore "Mooney Sam" Giancana.
AP1965

Uit het Rockefeller-rapport blijkt bovendien dat de CIA er later nog aan gedacht heeft om een lid van de maffia in te huren, om de Cubaanse leider om te brengen met een giftige pil. Ook zou de CIA al in 1962 overwogen hebben om vliegtuigonderdelen die vanuit Canada naar Cuba zouden worden verscheept, te saboteren. 

Doodsbedreiging tegen Oswald

Op 24 november 1963, twee dagen na de moord op Kennedy en de dag waarop Kennedy's moordenaar Lee Harvey Oswald werd neergeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby, legde FBI-directeur J. Edgar Hoover een verklaring af over Oswalds overlijden. Daaruit blijkt dat het FBI-kantoor in Dallas daags voor de schietpartij een doodsbedreiging had ontvangen aan het adres van Oswald. Via de telefoon zou een man "met kalme stem" laten weten hebben dat hij lid was van een comité om Oswald te vermoorden. Hoover stelde dat hij de politiecommissaris in Dalas daarop had verzocht om Oswalds bescherming op te drijven.

Tevergeefs, zo bleek, want Oswald werd voor het hoofdkantoor van de politie in Dallas neergeschoten door Ruby. De moord gebeurde voor de draaiende camera van de Amerikaanse televisie, zodat miljoenen Amerikanen de moord op Oswald rechtstreeks op het scherm konden zien:

Ruby hield echter vol dat hij alleen had gehandeld, en ontkende dat hij het telefoontje aan het politiekantoor in Dallas had gepleegd. Op 14 maart 1964 werd hij schuldig bevonden aan de moord op Oswald en ter dood veroordeeld. Hij tekende beroep aan, maar overleed aan een longziekte in de gevangenis, voordat hij opnieuw voor de rechtbank kon verschijnen.

Moord op Diệm

Een andere opvallende verklaring uit het eerder genoemde Rockefeller-rapport komt van Richard Helms, die directeur van de CIA was onder de presidenten Lyndon B. Johnson en Richard Nixon. Volgens Helms geloofde Nixon dat de CIA betrokken was bij de moord op de Zuid-Vietnamese president Ngô Đình Diệm, hoewel daarvoor geen bewijs te vinden is in de archieven van de CIA. 

Diệm en zijn broer werden op 2 november 1963 gedood door een Zuid-Vietnamese kapitein, tijdens een staatsgreep door ontevreden officieren onder leiding van generaal Dương Văn Minh. Washington was op voorhand ingelicht over de coup. Bovendien had de Amerikaanse ambassadeur in Saigon de Zuid-Vietnamese generaals in het geheim verzekerd dat de VS niet zou ingrijpen in geval van een staatsgreep tegen Diệm. 

De Amerikaanse ambassadeur Henry Cabot Lodge Jr. en Ngô Đình Diệm, enkele maanden voor de staatsgreep.
1963 AP

Verder in het rapport stelt Helms dat Kennedy's vicepresident en opvolger, Lyndon B. Johnson, herhaaldelijk heeft verklaard dat de moord op zijn voorganger een wraakactie was voor de moord op president Diệm. "Waar hij dat vandaan heeft weet ik niet", aldus de CIA-baas. 

Extreemrechts complot

Uit een memo die eind 1963 aan het Witte Huis werd overgedragen door FBI-directeur Hoover, blijkt dat leden van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie geloofden dat de moord op Kennedy een onderdeel was van een "goed georganiseerd complot van extreemrechts in de VS, met als doel een staatsgreep te plegen". "Ze lijken ervan overtuigd dat de moord niet de daad van één man is, maar het resultaat van een zorgvuldig geplande campagne waarin verschillende mensen een rol speelden", aldus de memo.

Volgens de bron verklaarden de Sovjet-politici verder dat er geen link was tussen de Sovjet-Unie en Oswald, die ze beschreven als een "neurotische schutter".  

De 24-jarige Oswald, kort voor hij door Ruby werd neergeschoten.

Meest gelezen