Videospeler inladen...

KU Leuven opent experimentele brouwerij om onderzoek op gisten te optimaliseren

In het Kasteelpark in Heverlee heeft de onderzoeksgroep VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie vrijdag een experimentele brouwerij geopend. Het labo wil er zijn
onderzoek naar gisten optimaliseren. Eigen bieren zijn geen optie.

De onderzoeksgroep onder leiding van professor Kevin Verstrepen bezit een uitgebreide databank aan gisten, de kennis om hun evolutie doorheen het productieproces te voorspellen en door kruising op vraag van klanten nieuwe te ontwikkelen. Zo werkte de
onderzoeksgroep in opdracht aan giststammen die bijvoorbeeld meer smaak geven aan bier, makkelijker (voor helder bier) of minder (voor troebel wit bier) neerslaan of nog beter bestand zijn tegen hogere alcoholpercentages of temperaturen.

Tot nog toe kon het Leuvense labo slechts kleine hoeveelheden tot 10 liter bier produceren, maar de nieuwe brouwerij maakt een productie mogelijk van 50 tot 500 liter. "Hierdoor kunnen we precies gaan nabootsen wat er gebeurt in de echte brouwerijen en derhalve veel
beter voorspellen hoe de gisten zich in die omstandigheden gaan gedragen", zegt brouwingenieur Stijn Mertens (VIB-KU Leuven). "We hebben gemerkt dat gisten in grote hoeveelheden soms toch anders evolueren dan hetgeen we hadden verwacht" op basis van kleine volumes.

Het Leuvense labo heeft voor de ontwikkeling van gisten contracten lopen met grote en kleine brouwerijen uit binnen- en buitenland en ligt aan de basis van heel wat nieuwe smaken in bierland. Er wordt ook gewerkt aan andere toepassingen, gaande van wijn en brood tot industriële ethanol.

Ook met AB InBev wordt al jarenlang samengewerkt. De Leuvense brouwer betaalde ook een derde van de 650.000 euro die nodig was voor de infrastructuur. "Met de opening van deze brouwerij zetten VIB en KU Leuven een nieuwe stap vooruit waarvan wij, als lokale wereldspeler, ongetwijfeld mee de vruchten zullen kunnen plukken", aldus David De Schutter van AB InBev.

De onderzoekers zijn niet van plan met hun labo eigen bieren op de markt te brengen. Dit zou reglementair ook niet kunnen.

Meest gelezen