Lanaken doopt controversiële Cyriel Verschaevestraat om tot Anne Frankstraat

Lanaken verandert de Cyriel Verschaevestraat in de Anne Frankstraat. Dat heeft de gemeente beslist. De burgemeester wilde van de straatnaam af omdat die is vernoemd naar een collaborateur uit de Tweede Wereldoorlog. De inwoners van de straat mochten zelf de nieuwe naam kiezen.

Cyriel Verschaeve was een Vlaams-nationalistische priester en letterkundige die in 1946 ter dood veroordeeld werd voor collaboratie met de Duitse bezetter en zijn verantwoordelijkheid in het werven van Oostfrontsoldaten. Verschaeve koos voor het naziregime en stak dat niet onder stoelen of banken.

Eerder dit jaar zei burgemeester van Lanaken, Marino Keulen (Open VLD), dat hij de straatnaam zo snel mogelijk veranderd wou zien. Vanaf december is dat een feit. De Cyriel Verschaevestraat wordt de Anne Frankstraat.

Inwoners kiezen

De inwoners van de straat mochten zelf een nieuwe naam kiezen. Van de 74 stemgerechtigden hebben 54 personen hun stem uitgebracht. Een meerderheid koos voor de Anne Frankstraat.

Vooraleer de straat officieel wordt herdoopt, moet er wel nog een openbaar onderzoek worden uitgevoerd. Dat start vrijdag en loopt tot 27 november. Eventuele bezwaren zullen begin december behandeld worden, waarna de naam finaal ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Onkostenvergoeding

De bewoners van de Cyriel Verschaevestraat ontvangen ook een forfaitaire onkostenvergoeding van 170 euro per adres zodat ze geen nadelige financiële gevolgen ondervinden van de naamswijziging.

Meest gelezen