AP

Londen beschuldigt Noord-Korea van WannaCry cyberaanval

Noord-Korea zat achter de grootschalige cyberaanval WannaCry, die in mei wereldwijd honderdduizenden computers heeft besmet met ransomware. Dat heeft de Londense regering vrijdag verklaard.

"We denken dat Noord-Korea de staat is die betrokken was bij de aanval", aldus Ben Wallace, de Britse minister bevoegd voor veiligheid. Noord-Korea, geïsoleerd in de internationale gemeenschap, zou op die manier de hand willen leggen hebben op buitenlandse valuta. Nog volgens de minister zou Noord-Korea ook betrokken zijn geweest bij andere cyberaanvallen.

Op 12 mei besmette het WannaCry-virus honderdduizenden computers en versleutelde bestanden. De hackers eisten losgeld
in bitcoins om de bestanden opnieuw toegankelijk te maken. Onder meer de Britse gezondheidsdiensten en de fabrieken van autobouwer Renault raakten besmet.

Eerder is ook al vanuit de computerwereld met beschuldigende vinger richting Pyongyang gewezen. Onder meer de Amerikaanse producent van antivirussoftware Symantec wees in de richting van de hackersgroep Lazarus, met een mogelijke link naar Noord-Korea.

Meest gelezen