Markt moet bedrijven en erkende vluchtelingen samenbrengen: "De drempel is er nog steeds"

In Antwerpen vindt vandaag de allereerste "talentenmarkt" voor erkende vluchtelingen en anderstalige nieuwkomers plaats. Het is de bedoeling om hen in contact te brengen met bedrijven die nood hebben aan werkkrachten. "De drempel om een nieuwkomer aan te nemen, bestaat nog steeds."

Meer dan twintig bedrijven - uit heel uiteenlopende sectoren - nemen vandaag deel aan "Welt for Talent". Samen met VDAB en de stad Antwerpen hoopt initiatiefnemer Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland op die manier de drempel naar werk te verlagen voor de erkende vluchtelingen.

De talentenmarkt kan "een duwtje in de rug zijn", zegt projectleider Pieter Leuridan in "De ochtend" op Radio 1. "Het is niet zo dat er bij de bedrijfsleiders wantrouwen is tegenover nieuwkomers, maar de drempel om erkende vluchtelingen aan te nemen, is wel nog steeds groter dan voor het aannemen van autochtonen. Dat komt door de verschillen in taal en cultuur."

De bedrijven die meedoen aan deze talentenmarkt worden al een halfjaar begeleid door Voka. "We hebben samen bekeken wat er nodig is om de werkvloer klaar te maken voor dit soort processen."

Of er straks ook al mensen met een contract zullen vertrekken, is niet zeker. "Het is vooral de bedoeling om mensen werkervaring te geven, onder meer via betaalde stages."

Meest gelezen