Videospeler inladen...

Moeten we bang zijn van robots?

Met die vraag wil het Design museum Gent de bezoekers onderdompelen in de wondere wereld van robots. Die bestaan in alle maten en gewichten: van industriële robots tot zorgrobots die ons helpen genezen.  

"Wat was uw eerste ervaring met een robot?" Dat is één van de 14 vragen die u als bezoeker krijgt wanneer u de tentoonstelling betreedt. In de eerste zaal ziet u robots zoals we die ons allemaal uit onze jeugd herinneren. Meestal in de vorm van speelgoedrobots of robots uit sciencefiction films, zoals de originele R2-D2 uit Starwars.  

4 zalen en 14 vragen

"Doorheen de tentoonstelling krijgt de bezoeker vragen om over na te denken, want wij willen hem of haar confronteren met een wereld waarbij je de robot niet kan wegdenken", zegt Fredo De Smet, curator van de tentoonstelling. Niet alleen dat wereldbeeld is belangrijk. Katrien Laporte, directeur van het Designmuseum vult aan: "De tentoonstelling gaat over de relatie tussen mens en machine, en hoe designers een rol hebben om die relatie vorm te geven."

De tentoonstelling gaat over de relatie tussen mens en machine

Katrien Laporte, Directeur Designmuseum

In zaal 2 wordt u geconfronteerd met een vraag die we ons allemaal weleens stellen:"Neemt de robot het werk van ons af?"

Feit is dat de robot tegenwoordig in staat is om heel wat taken op zich te nemen, maar hij kan nog niet alles. Dat merkt ook Francis Wyffels op, professor Robotica aan de universiteit van Gent. "Voor tal van industriële taken staan we ver. Robots zijn in staat om schroeven in te draaien, en ze kunnen vaste objecten manipuleren. Maar in de dagelijkse taken staan ze nog niet zo ver, denk maar aan de robot die uw veters kan knopen, of de was kan plooien. Die bestaat nog niet."  

Wilt u verzorgd worden door een robot?

Een andere vraag in zaal 3 die doet nadenken is: "Wilt u verzorgd worden door een robot?" Daar ziet u robots die instaan voor de zorg van patiënten. Een voorbeeld hiervan is het zeehondje Paro. Paro is een zorgrobot met hoog knuffelgehalte die gebruikt wordt in rusthuizen.

Robot en mens worden één

De tentoonstelling eindigt met een blik op de toekomst. En als we de organisatoren mogen geloven, lijken de mogelijkheden onbeperkt. Hier staat een exoskelet tentoongesteld. "Mens en machine worden één. Dankzij het exoskelet kunnen verlamde mensen opnieuw leren lopen." Zo'n skelet kan niet alleen gebruikt worden om mensen weer leren lopen, het Amerikaans leger is het ook aan het testen om de uithouding van de soldaten te vergroten. (zie video)

Als u een blik op de toekomst werpt, is er tussen fictie en realiteit nog een lange weg te gaan, vindt professor Wyffels. "Dit is omdat de drie componenten van robotica: elektronica, de mechanica en de artificiële intelligentie (AI) nog niet op mekaar zijn afgestemd. Op vlak van AI staan we heel ver, maar op het vlak van elektronica en mechanica kunnen we nog niet volgen. We kunnen bijvoorbeeld de was nog niet laten plooien door een robot, omdat de sensoren nog niet op punt staan."  

"Hello, Robot", vanaf vandaag tot 15 april 2018 in het Designmuseum in Gent

Meest gelezen