Nederlands onderzoek: ambachtelijke bieren drink je het best niet elke dag

Niets zo populair dezer dagen als bier brouwen. Elk dorp heeft ministens een ambachtelijk biertje in Vlaanderen. Maar wat blijkt nu: dat bier drink je best niet iedere dag. Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen concluderen dat ambachtelijk gebrouwen bier meer giftige schimmelstoffen bevat dan ander bier. 

De Nederlandse wetenschappers zagen het groot en onderzochten duizend verschillende ambachtelijke bieren uit 47 landen, vooral uit Europa. En wat blijkt: de schimmelgifstof deoxynivalenol komt gemiddeld meer voor in dit soort bieren. De stof is niet extreem giftig maar kan het immuunsysteem onderdrukken of braken en diarree veroorzaken. De wetenschappers bevelen aan om ambachtelijk bier niet elke dag te drinken. Als oorzaak van de hogere concentratie giftige schimmels verwijzen ze naar de vele extra soorten mout of de extra ingrediënten zoals fruit, kruiden, cacao of koffie in artisanaal bier.

Volgens biersommelier Sofie Vanrafelghem is ongezond bier iets hoogst uitzonderlijks. Ze loopt bepaald niet hoog op met het Nederlandse onderzoek.  Vanrafelghem: “22 bieren op 1000 hadden te veel schimmelgifstof, dat is toch wel heel weinig. Gevolgen als braken, die zijn tot nu alleen in extreme gevallen gesignaleerd. Waar zit het probleem dan ?  Bier brouwen is een puur en zeer natuurlijk proces. Bier kan niet ongezond zijn. Het bevat geen enkel toxisch element.”

Meest gelezen