Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nieuw snelheidsrecord voor beklimming El Capitan

Twee Amerikanen zijn erin geslaagd het snelheidsrecord voor de beklimming van El Capitan te breken. Ze beklommen de enorme granieten bergwand in het Amerikaanse Yosemite Nationaal Park in 2 uur 19 minuten en 44 seconden. Hun voorgangers deden er vier minuten langer over.

De Amerikanen Brad Gobright en Jim Reynolds hebben het
snelheidsrecord om de beroemde rots El Capitan op te klimmen gebroken. Ze beklommen "The Nose" route op 2 uur 19 minuten en 44 seconden. De vorige recordhouders, Alex Honnold en Hans Florine, deden er 2 uur en 23 minuten en 46 seconden over. 

"Snelheidsklimmen kan stresserend zijn, want je probeert je zo snel mogelijk te bewegen en een verkeerde stap kan dodelijk zijn", aldus Brad. Het is een erg gevaarlijke onderneming omdat ze op hetzelfde moment klimmen
en aan elkaar vasthangen. Als de ene valt, wordt de andere dus meegesleurd.  

El Capitan is de bekendste rotsmassa van Yosemite Nationaal
Park in de Amerikaanse staat Californië. Het is de grootste granieten monoliet ter wereld. De rots kwam onlangs nog in het nieuws omdat er iemand was gestorven toen rotsblokken naar beneden vielen. In juni dit jaar beklom de Amerikaan Alex Honnold de 900 meter hoge rots voor het eerst zonder touw of ander klimmateriaal. Ook Tom Waes beklom de rots voor het programma ‘Tomtesteron’. 

Meest gelezen