2017 Getty Images

Opnieuw dag van de waarheid in Catalonië: Stemt parlement voor onafhankelijkheid?

Vandaag staat opnieuw een stemming over de Catalaanse onafhankelijkheid op de agenda in het regionale parlement. Tegelijk legt de Senaat in Madrid de laatste hand aan de maatregelen om het zelfbestuur van Catalonië aan banden te leggen. "Het blijft afwachten", zegt VRT-journaliste Mieke Strynckx vanuit Barcelona in "De ochtend".

"De Catalanen zijn verdeeld over de kwestie", zegt Strynckx. "De mensen die op straat komen en pro-onafhankelijkheid zijn, gaan erg op in dit verhaal, maar aan de andere kant zijn er ook veel mensen die zichzelf de "stille meerderheid" noemen." De VRT-journaliste sprak onder meer met een vrouw die ontzettend boos is over de huidige situatie. "We worden tegen elkaar opgezet vertelde ze."

Die verdeeldheid gaat ook door in de hoogste regeringskringen. "Gisterenavond heeft de Catalaanse minister van Bedrijven ontslag genomen", zegt Strynckx. Die minister was voorstander van vervroegde verkiezingen. Die waren eerst aangekondigd -tot grote woede van voorstanders van onafhankelijkheid- maar zijn dan toch terug ingetrokken.

Intussen is in Madrid een akkoord bereikt over een pakket maatregelen die het zelfbestuur van Catalonië moet afnemen. "Belangrijk is dat ze dat gradueel willen doen, voorlopig laten ze het dus afhangen van wat er gebeurt in Catalonië. De deur staat daar misschien nog een beetje op een kier."

Wat staat er vandaag te gebeuren?

Vandaag staat de onafhankelijkheid opnieuw op de agenda in het Catalaanse parlement. "Gisteren is erover gedebatteerd, vandaag vanaf 10 uur wordt opnieuw gedebatteerd. Rond 12 uur wordt wellicht gestemd." Of dat ook zo zal zijn, is voorlopig koffiedik kijken.

Als het tot een stemming komt zal wellicht een meerderheid voor de onafhankelijkheid stemmen. "De separatisten hebben in principe een meerderheid in het parlement", zegt Strynckx. "Tegelijk debatteert de Senaat in Madrid verder over de maatregelen om het zelfbestuur in te perken. Welke reactie er uit Madrid zal komen als de onafhankelijkheid wordt uitgeroepen, is moeilijk te zeggen."

Meest gelezen