Videospeler inladen...

Spaanse premier Rajoy schuift Catalaanse leiders opzij en schrijft vervroegde verkiezingen uit 

De Spaanse regering stuurt de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn regering de laan uit. Ook de Catalaanse politiechef wordt ontslagen. Daarnaast wordt het Catalaanse parlement ontbonden en komen er vervroegde verkiezingen op 21 december. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy vanavond aangekondigd. 

"We beleven een droevige dag waarop de wet onrecht wordt aangedaan." Met deze woorden begon de Spaanse premier Mariano Rajoy zijn persconferentie. Rajoy reageert voor het eerst nadat de Spaanse senaat artikel 155 goedkeurde. Dat deed ze nadat het Catalaanse parlement eerder op de dag de onafhankelijkheid had uitgeroepen. 

Vervroegde verkiezingen om de democratie te herstellen

Spaanse premier Rajoy

Na overleg met zijn regering heeft Rajoy nu maatregelen tegen Catalonië aangekondigd. Zo kondigde hij aan dat zowel de Catalaanse minister-president Puigdemont als zijn regering worden ontslagen. Ook zal het Catalaanse parlement worden afgezet en komen er vervroegde verkiezingen. "Ik heb besloten om zo snel mogelijk vrije en rechtmatige verkiezingen uit te roepen om de democratie te herstellen", verklaarde Rajoy. 

Het ontslag van de regering-Puigdemont en de organisatie van nieuwe regionale verkiezingen in Catalonië waren twee van de voornaamste maatregelen in het kader van artikel 155. Met dat artikel uit de Spaanse grondwet wordt de regio Catalonië onder het toezicht van Madrid geplaatst. 

Nu het licht op groen werd gezet door de Spaanse senaat kunnen deze maatregelen ook effectief worden uitgevoerd. Ze worden pas van kracht nadat ze in het Spaanse Staatsblad zijn verschenen. 

Meest gelezen