Premier Rajoy roept op tot kalmte na Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft via Twitter opgeroepen tot kalmte, minuten nadat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen na een omstreden stemming. "Ik vraag om kalmte van alle Spanjaarden. De rechtsstaat zal de wettelijkheid herstellen in Catalonië", schrijft Rajoy. Eerder vroeg hij al de toestemming van de Senaat om de Catalaanse minister-president Puigdemont af te zetten.  

Madrid heeft nog niet officieel gereageerd op de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring. De Spaanse Senaat zit wel al sinds 10 uur samen om te beslissen over dwangmaatregelen tegen de Catalaanse regering. Zo goed als zeker zullen de senatoren vóór artikel 155 van de grondwet stemmen, wat leidt tot de afzetting van de regering en nieuwe verkiezingen in Catalonië. Premier Mariano Rajoy is ook in de Senaat, hij vraagt de toestemming om de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont af te zetten.

Premier Rajoy nam aan het begin van de vergadering het woord en vroeg toestemming om minister-president Puigdemont en zijn regering af te zetten. Ook wil hij het Catalaanse parlement onder voogdij stellen, net als de publieke media en de politie, en dit voor een periode van zes maanden. In 2018 moeten er dan verkiezingen komen in Catalonië.

Volgens Rajoy is Puigdemont "alleen en hij alleen" met de vinger te wijzen voor het opstarten van het grondwetsartikel. De minister-president had de escalatie van de crisis kunnen tegenhouden maar hij weigerde, aldus Rajoy.

"Een uitdaging zonder voorgaande"

Het grondwetsartikel 155  is nog nooit in werking gezet sinds Spanje naar de democratie is teruggekeerd. "Het is een legaal, democratisch mechanisme, goedgekeurd door de Spanjaarden en dat in een overweldigende meerderheid van de landen rondom ons bestaat", zei Rajoy.

 "De Catalanen willen bescherming, niet tegen Spaans imperialisme, maar tegen een minderheid die, op een onaanvaardbare manier, iedereen wil onderwerpen aan het juk van zijn (afvalligheids)doctrine." Er is geen alternatief voor het activeren van artikel 155: "Wij staan voor een uitdaging zonder voorgaande in onze recente geschiedenis".

Dat er toestemming komt, is een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, omdat de Partido Popular van Rajoy een meerderheid in de Senaat heeft. De beslissing wordt tegen 15 uur verwacht.

De socialisten van de PSOE hebben intussen hun voorstel ingetrokken om het inroepen van artikel 155 tegen te houden. Ze deden dat nadat de meerderheidspartijen in het Catalaanse parlement, de Junts pel Si en de CUP, een motie hebben ingediend om de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen.

Meest gelezen