Primeur: robot Sophia krijgt status van staatsburger in Saudi-Arabië

Voor het eerst heeft een land het staatsburgerschap toegekend aan een robot. Het gaat om Saudi-Arabië dat de robot Sophia de eer gunde. Sophia, die overigens zonder hoofddoek verscheen, reageerde live en sprak haar dank uit.

Voor zover we weten is het de eerste keer ooit dat een robot het staatsburgerschap krijgt. Een primeur, maar tegelijk een PR-stunt, ingepland op het Future Investment Initiative, een meeting rond innovatie en investeren in Riyadh. In een land waar vrouwen in een tweederangsrol worden geduwd, werd gekozen voor een vrouwelijke creatie. Meer nog, Sophia verscheen op het forum zonder hoofddoek.

"Ik ben vereerd and trots met deze unieke onderscheiding", sprak de robot mechanisch. "Het is historisch om de eerste robot in de wereld te zijn om erkend te worden met een staatsburgerschap."

Sophia heeft geen mannelijke voogd en draagt geen abaya of andere verbergende kledij - hoezo?

Twitteraars maken zich vrolijk op sociale media

Intussen rijzen ook vragen bij de wettelijke gevolgen van het staatsburgerschap. Hoe zullen de internationale rechtsregels van toepassing zijn op de robot? En welke rechten krijgt Sophia hiermee precies? Critici zeggen dat het best wel ironisch is dat een robot het staatburgerschap krijgt in een land waar vrouwen niet gelijk worden behandeld als mannen.

In een grappige en gretig gedeelde hashtag wordt inmiddels opgeroepen om Sophia het recht te geven om zonder mannelijke begeleider door het leven te gaan.  "Sophia heeft geen mannelijke voogd en draagt geen verbergende kledij. Hoezo?" klinkt het onder meer. "Een deftige boerka graag" was een andere commentaar (onder).

Meest gelezen