Ruth Joos "gijzelt" Stefan Hertmans urenlang in zijn werkkamer

Naar aanleiding van de Boekenbeurs hebben Ruth Joos en Stefan Hertmans een experiment uitgevoerd waarbij de schrijver languit zijn ideeën over 26 begrippen uit de doeken doet, 1 voor elke letter van het alfabet. Het resultaat is te zien op VRT NU.

Meer dan 5 uur: zo lang duurt het gesprek dat Ruth Joos met Stefan Hertmans heeft gevoerd in de aanloop naar de Boekenbeurs die op 29 oktober begint. Het heet "Van A tot Z" en is een herhaling van een opvallend experiment waaraan de Franse filosoof Gilles Deleuze (1925-1995) eind jaren 80 meewerkte.

Nooit wou hij opdraven in programma's op tv, maar voor zijn oud-student Claire Parnet maakte hij een uitzondering. Zijn enige voorwaarde was dat het geen gesprek mocht zijn volgens de wetten van de televisie, maar dat de opname een pure en niet gemonteerde registratie van hun woordenwisseling zou zijn.

Parnet bedacht hierop een systeem met 25 thema's die elk met een andere letter van het alfabet begonnen (X & Y waren gecombineerd onder de noemer "onbekend"). Ze noemde het geheel "Abécédaire" en het duurde uiteindelijk 8 uur.

Joos en Hertmans zijn net dezelfde uitdagingen aangegaan, maar dan met 26 thema's. In de werkkamer van de auteur bespreken ze onder meer onderwerpen als afzondering, feminisme, intellectueel, jazz, liefde en zwak. "Van A tot Z" is sinds vandaag te bekijken op VRT NU, dit zowel integraal als in 26 delen. Hieronder kan u alvast een fragment zien.

Bij het brede publiek is Hertmans vooral bekend van "Oorlog en terpentijn", het boek waarvoor hij de AKO Literatuurprijs kreeg. Joos is (radio)presentator bij de VRT.

Videospeler inladen...

Meest gelezen