Videospeler inladen...

Spaanse Senaat schakelt "politieke atoombom" artikel 155 in: Madrid kan controle Catalonië overnemen   

De Spaanse Senaat heeft de toepassing van grondwetsartikel 155 goedgekeurd. De Spaanse regering kan daardoor het bestuur van de autonome regio Catalonië nu tijdelijk overnemen. De goedkeuring van artikel 155 gebeurde kort nadat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. 

De Spaanse Senaat heeft de aanvraag van de Spaanse regering om artikel 155 te activeren goedgekeurd. De Spaanse regering kan nu op basis van het artikel 155 de Catalaanse minister-president Puigdemont en zijn regering ontslaan en nieuwe verkiezingen in Catalonië uitroepen. Ook zal de publieke media en de politie waarschijnlijk onder voogdij gesteld worden voor een periode van zes maanden. Om 18 uur komt de ministerraad in Madrid bijeen voor een uitzonderlijke ministerraad.

Enkele ogenblikken voor de beslissing viel in de Spaanse Senaat had de meerderheid in het Catalaanse parlement de resolutie over eenzijdige onafhankelijkheid goedgekeurd. Volgens de Spaanse grondwet is dat een illegale actie. De Spaanse premier Mariano Rajoy liet onmiddellijk weten de wettelijkheid in Catalonië te zullen herstellen.

Rajoy nam deze morgen al het woord voor de Senaat. Hij benadrukte in zijn speech dat uitzonderlijke tijden om uitzonderlijke maatregelen vragen. "De overheid in Catalonië hield zich niet aan de wetten en nu moet ze de gevolgen dragen", aldus Rajoy. Hij noemt Puigdemont dan ook de enige schuldige voor het opstarten van het artikel. Volgens de Spaanse premier zijn de maatregelen van artikel 155 noodzakelijk om de Catalanen te beschermen tegen een minderheid die onafhankelijkheid wil. 

Rajoy roept op tot kalmte

Minuten nadat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy via Twitter opgeroepen tot kalmte, minuten nadat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen na een omstreden stemming. "Ik vraag om kalmte van alle Spanjaarden. De rechtsstaat zal de wettelijkheid herstellen in Catalonië", schrijft Rajoy. Eerder vroeg hij al de toestemming van de Senaat om de Catalaanse minister-president Puigdemont af te zetten.  

Meest gelezen