National Galleries of Scotland

Tekening van Mary, Queen of Scots ontdekt onder schilderij uit 16e eeuw

In het Verenigd Koninkrijk is een portrettekening van Mary, Queen of Scots ontdekt onder een schilderij uit de 16e eeuw. Dat meldt de BBC. Het gaat om een werk van Adrian Vanson dat 2 jaar na haar executie is gemaakt.

Het waanzinnige verhaal van de Engelse en Schotse monarchie van de 16e eeuw is opnieuw een hoofdstuk rijker. Nadat archeologen eerder dit jaar in Londen delen van de geboorteplek van koning Hendrik VIII, koningin Mary I en koningin Elizabeth I van Engeland hebben ontdekt, is nu een onbekende tekening van Mary, Queen of Scots opgedoken.

Het gaat om een portret dat schuilgaat onder een schilderij van Sir John Maitland dat Adrian Vanson in 1589 maakte, twee jaar na de executie van Mary. Conservator Caroline Rae van het Courtauld Institute of Art in Londen ontdekte het nadat ze het schilderij met röntgenstralen had bestudeerd. Die stralen schijnen dwars door verflagen, maar ketsen af op zware metalen als loodwit waarmee de tekening is gemaakt.

De ontdekking is belangrijk omdat weinig authentieke portretten van Mary zijn overgebleven. De gelaatstrekken komen overeen met andere afbeeldingen van haar in haar latere jaren, net zoals het gebogen hoofd. Het schilderij en een afbeelding van de tekening zijn vanaf morgen te zien in een nieuwe tentoonstelling in de Scottish National Portrait Gallery in Edinburgh.

(Lees voort onder afbeelding)

National Galleries of Scotland

Wie is wie?

Mary, Queen of Scots leefde van 1542 tot 1587. Nauwelijks 6 dagen na haar geboorte besteeg ze de troon van Schotland als Mary I van het huis Stuart. In 1567 moest ze gedwongen troonsafstand doen ten voordele van haar zoon James VI die op dat moment amper 1 jaar was.

In Engeland zat rond die tijd haar nicht koningin Elizabeth I (1533-1603) van het huis Tudor op de troon. Zij was protestants, Mary was katholiek. Veel Engelse katholieken zagen daarom liever Mary op de Engelse troon. Hierdoor beschouwde Elizabeth I haar als een bedreiging en liet ze haar in verschillende landhuizen en kastelen opsluiten. In 1586 werd Mary schuldig bevonden aan een moordcomplot tegen Elizabeth. Een jaar later werd ze onthoofd.

Mary, Queen of Scots valt niet te verwarren met Mary I van Engeland (1516-1558). Die laatste was de oudere en katholieke halfzus van Elizabeth I en staat bekend als "Bloody Mary", een bijnaam die ze van haar protestantse tegenstanders kreeg.

Meer weten over het leven van Mary I van Engeland? Klik dan hier.

Meest gelezen