Videospeler inladen...

Vlaamse kunststeden zien toeristen graag komen

70 procent van de inwoners van Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen vindt dat de voordelen van toerisme ruimschoots opwegen tegen de nadelen ervan. Een minderheid ervaart overlast.

Vooral de individuele verblijfstoeristen zijn graag gezien. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij ongeveer 5.400 inwoners van de steden. Minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA): "De grote meerderheid beseft dat elke toerist de lokale economie sponsort." 

Eerste grootschalige onderzoek

Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen krijgen elk jaar miljoenen toeristen over de vloer. Die massale toestroom kan de leefbaarheid van die steden onder druk zetten. Toerisme Vlaanderen organiseerde daarom, samen met de toeristische diensten van de vijf steden, een onderzoek. Nooit eerder werden zoveel Vlamingen gevraagd naar de impact van het toerisme.

Zo'n driekwart van de bewoners is het toerisme in de eigen stad zeer genegen. Slechts 4 à 5 procent is er niet voor te vinden. De rest heeft een neutrale houding. Van alle ondervraagden vindt 70 procent dat de voordelen van het toerisme ruimschoots opwegen tegen de nadelen ervan.

Vlaanderen kan nog meer toeristen aan.

Ben Weyts, Vlaams minister van Toerisme

In Brugge spreekt slechts 25 procent van de bewoners van overlast. In Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen is dat  10 procent. Ruim 85 procent van de ondervraagden vindt dat hun stad een toeristische bestemming moet blijven.

Inzetten op verblijfstoeristen

Een minpunt: 30 tot 40 procent van de bevraagden voelt zich als bewoner te weinig betrokken bij het toeristische beleid in eigen stad. Ruim 60 procent is bereid zelf inspanningen te leveren om hun stad op de toeristische kaart te houden. Tussen 70 en 80 procent van de bewoners geeft aan fier te zijn op zijn of haar stad. Een meerderheid helpt toeristen ook graag verder.

We zetten Vlaanderen in de markt als kwaliteitsbestemming waar het goed toeven is.

Ben Weyts, Vlaams minister van Toerisme

Vooral de individuele verblijfstoeristen zijn graag gezien. In tegenstelling tot groepstoeristen of cruisetoeristen blijven zij meestal langer in de stad en gaan zij op zoek naar iets meer dan alleen de traditionele toeristische trekpleisters. Vlamingen willen dan ook het liefste nog meer individuele verblijfstoeristen zien.

Waarom toeristen niet altijd welkom zijn

Dat toerisme niet altijd een positief verhaal is, weten sommige steden maar al te goed. Al zijn het vooral buitenlandse steden, waar inwoners toeristen liever kwijt dan rijk zijn.

In Barcelona kwamen begin dit jaar 2.000 mensen op straat tegen het massatoerisme, dat onder meer tot torenhoge vastgoedprijzen leidt. In Venetië hebben ze genoeg van de cruiseschepen en het afval dat toeristen achterlaten. Amsterdam voerde dan weer - om logische redenen - een verbod in op bierfietsen.

Meest gelezen