Vakbond reageert op sluitingsplannen kazernes: "Militairen willen duidelijkheid"

De onafhankelijke militaire vakbond ACMP betreurt dat de regering "om politieke redenen" de onzekerheid over de sluiting van kazernes in stand houdt. "De militairen willen graag duidelijk weten waar het op staat."

Vanochtend maakte VRT NWS bekend dat Defensie zo'n veertien kazernes wil sluiten. De helft daarvan ligt in Vlaanderen. De plannen komen er als gevolg van de aanhoudende besparingen bij het leger. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) reageerde meteen: "Er zullen deze legislatuur geen kazernes worden gesloten."

"Het is jammer dat de aanhoudende onrust blijft. Alle soldaten weten dat het voorstel van het kabinet op de regeringstafel ligt", zegt Yves Huwart van ACMP. "Het feit dat de regering besluiteloos blijft en om politieke redenen de onzekerheid in stand houdt, is bijzonder vervelend en penibel voor het personeel", klinkt het. "De militairen willen graag duidelijk weten waar het op staat."

Het is jammer dat de aanhoudende onrust blijft. 

ACMP verwijst zo naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Die zouden de beslissing over de sluiting tegenhouden, in de logica dat een burgemeester geen kazernesluiting op zijn bord zou willen in aanloop naar de verkiezingen. "Het is bijzonder jammer dat men aarzelt in aanloop naar de verkiezingen. Als democraat lijkt het me net beter de keuze te maken voor de verkiezingen", klinkt het, omdat de kiezer dan zicht heeft op de beslissing.

Volgens Huwart wordt Defensie al jaren geconfronteerd met de traagheid van de politieke besluitvorming. Hij ontwaart ook enige "ambiguïteit" omtrent de kazernesluitingen en de herschikking van eenheden. Stilaan worden voor de uitvoering beslissingen genomen, klinkt het, hoewel de beslissing nog niet officieel is. Sommige personeelsbewegingen zijn bijvoorbeeld al weken of maanden aan de gang, stelt hij, waarbij personeel van kazerne verhuist.

Meest gelezen