Thuisblijven voor opname meterstand is binnenkort verleden tijd

Met nieuwe digitale meters die vanaf januari 2019 worden uitgerold zullen leveranciers vanop afstand de meter kunnen uitlezen. Zo moet je als klant niet meer thuis blijven voor een meteropname. De voorwaarden waaraan die nieuwe meters voor elektriciteits- en gasverbruik moeten voldoen, liggen nu vast. De Vlaamse regering kiest voor een eenvoudig model dat de klant zelf nog kan uitbreiden met extra functies. 

Digitale meters zijn een essentieel onderdeel van een performant energie netwerk in Vlaanderen. Zogenaamde "slimme meters" kunnen vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen, en kunnen klanten en leveranciers een beter beeld geven van het energieverbruik. Maar om de algemene uitrol van de meters mogelijk te maken moest de regering wel nog vastleggen wat de meters minimaal moeten kunnen. Dat is nu gebeurd. 

Eenvoudig model

De Vlaamse regering kiest voor een eenvoudig model. Dat moet de kosten beperken. "Wie dat wenst, kan de meter zelf uitbreiden met extra applicaties" zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

Het basismodel zal wel uitgelezen kunnen worden, zowel door de klant als de netbeheerder. De klant krijgt zo inzicht in z'n verbruik, en kan met die informatie energie besparen. De netbeheerders zullen van op afstand updates kunnen doorsturen, piek-en daluren bepalen, meterstanden opnemen, en sneller fraude kunnen opsporen. Ook meer dynamische tarieven worden zo mogelijk.

Budgetmeter

De nieuwe digitale meters zullen ook voorafbetaling toelaten. Dat is belangrijk voor kwetsbare gebruikers die met een budgetmeter werken. Klanten zullen hun saldo en verbruik kunnen raadplegen op de meter zelf en via SMS of telefoon.

Januari 2019

Het besluit gaat nu voor advies naar de Vlaamse Energieregulator. Ook de privacycommissie en de Raad van State zullen nog advies geven. Tegen het einde van dit jaar zou de aanbesteding dan uitgeschreven worden. De plaatsing bij de eerste klanten is voorzien vanaf 1 januari 2019. 

Meest gelezen