AP

Iñárritu krijgt speciale Oscar voor VR-installatie "Carne y arena"

De Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñarritu krijgt een speciale Oscar voor zijn virtual reality-installatie "Carne y arena". Daarin wordt het verhaal verteld van migranten die door de Sonorawoestijn trekken.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences geeft de award naar eigen zeggen aan een "visionaire en krachtige verhaal-ervaring". Het zou de eerste speciale Oscar zijn sinds een gelijkaardige, uitzonderlijke erkenning voor de animatiefilm "Toy story" in 1996.

De installatie "Carny y arena (Virtually present, physically invisible)" is gebaseerd op waargebeurde ervaringen van migranten die door de Sonarawoestijn trekken die zich uitstrekt over de Mexicaanse staten Sonora, Baja California en Baja California Sur en de Amerikaanse staten Californië en Arizona. Kijkers krijgen een virtual reality-bril op om de 6,5 minuten durende ervaring te ondergaan. Ze wandelen blootvoets op zand, terwijl ze het "gezelschap" krijgen van de migranten die Amerika proberen te bereiken. De regisseur sprak voor het project met mensen uit Mexico. "Hun levensverhalen blijven me achtervolgen", zegt hij daarover. Datzelfde effect wilde hij creëren bij de mensen die zijn installatie beleven.

"Iñárritu heeft voor ons nieuwe deuren van een filmisch perspectief geopend", zegt John Bailey van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisator van de Oscars. "Dit multimediale kunstproject is een emotionele en fysieke onderneming die je in de wereld van de vluchtelingen brengt die de woestijn 's ochtends proberen te doorkruisen."

Iñárittu won in 2016 de Oscar voor beste regisseur (foto boven) voor "The revenant", met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Het jaar voordien won hij met "Birdman" de Oscars voor beste regie en beste film. Hij is ook de regisseur van "Amores perros", "21 grams" en "Biutiful".  

De speciale Oscar neemt hij samen met cameraman Emmanuel Lubezki in ontvangst tijdens de 9th Annual Governors' Awards op 11 november.

Meest gelezen