Videospeler inladen...

De 81e Boekenbeurs: vaste waarde focust op boek en beeld, maar neemt wel een pauze

Bij het begin van de herfstvakantie is het weer zover: de Boekenbeurs in Antwerpen opent de deuren. Wat valt er te beleven tijdens deze 81e editie en welke grote namen mag u zeker niet missen? Wij zetten de belangrijkste weetjes voor u op een rij.

Boekenbeurs duurt langer, maar neemt pauze

Een belangrijke dienstmededeling is dat de Boekenbeurs dit jaar midden in het evenement een pauze neemt. Van zondag 29 oktober tot en met zondag 5 november kunt u dagelijks in Antwerp Expo terecht, maar van maandag 6 november tot en met woensdag 8 november blijven de deuren gesloten. Daarna kunt u nog vanaf donderdag 9 tot en met zondag 12 november in de boeken gaan snuisteren. 

Naar de Boekenbeurs op een rustig moment?

Wie bij het woord Boekenbeurs denkt aan een lange processie van schuifelende mensen die soms wel wat ellebogenwerk nodig hebben om een boek te kunnen aanraken of om bij de auteur van hun voorkeur te geraken, krijgt van de organisatie op de website een gouden tip over een tijdstip waarop het minder druk is.  Zij raden de late namiddagen tijdens schooldagen aan (in dit geval zijn dat donderdag 9 november en vrijdag 10 november).  "Ook de zaterdagochtenden en de nocturnes (dit jaar op vrijdag 3 november en donderdag 9 november, telkens tot 22 uur) zijn een aanrader", volgens de organisatie. De Boekenbeurs is de andere dagen open van 10 tot 18 uur.

Thema is boek en beeld

Het thema dit jaar is boek en beeld. Er wordt gefocust op de spannende
relatie tussen boek en beeld: verfilmde verhalen, strips en graphic
novels, kijkboeken, interactieve games, kunstige reportages, ....

Een boek is vaak een inspiratiebron voor het maken van een film (test uw kennis in onze quiz). Maar het omgekeerde komt even vaak voor. Vier schrijvers kregen de vraag of ze ooit al geïnspireerd werden door een film bij het schrijven van een gedicht of een boek. Die films worden op 3, 4 en 5 november getoond in Cinema Zuid. Zo koos Christophe Vekeman bijvoorbeeld voor "U-turn" van Oliver Stone. "Het is zo'n film vol personages die voortdurend en zonder uitzondering in het gruwelijkst denkbare ongeluk lopen, maar waarin ik niettegenstaande zó mijn leven zou willen doorbrengen." Vekeman heeft trouwens ook het werkelijk bestaande plaatsje Superior bezocht. "Het is sindsdien dat ik waarachtig weet hoe heimwee aanvoelt...", zegt hij daarover.

Belcanto Classic in de gangen van hal 4

De Boekenbeurs pakt elk jaar uit met opvallende themadagen. Op zaterdag 4 november ligt de focus bijvoorbeeld op De Koers. In verschillende boekpresentaties gaat het over de modder, de glorie en de passie van het wielrennen. En er wordt die dag zelfs echt gekoerst in Antwerpen. Om 17 uur wordt in de gangen van hal 4 een Belcanto Classic gereden. En in inkomhal 2 staat onder meer de fiets waarmee Tom Boonen de Ronde van Vlaanderen reed in 2016.  

Welke grote namen komen er ?

Er komen ook weer heel wat grote namen naar Antwerpen. Meer dan 900 schrijvers hebben hun komst al bevestigd. Op zes auteurspodia treden elke dag auteurs en andere boekenmakers uit binnen- en buitenland op.

Een greep uit het aanbod. Carlos Ruiz Zafón (foto), de meest gelezen Spaanstalige auteur ter wereld na Cervantes, bekend van "De schaduw van de wind", het eerste deel van het vierluik "Het kerkhof der vergeten boeken". Na 15 jaar sluit hij nu af met "Het labyrinth der geesten".

Reporters

Arun Gandhi, kleinzoon van, die erin geslaagd is de adviezen van
Mahatma in zijn boek naadloos te laten aansluiten bij de moderne tijd.
Saxofoniste Candy Dulfer vertelt in "Sax, Candy & rock-'n-roll" openhartig over leven en werk. Nicholas Sparks ("The notebook") komt praten over zijn nieuwe roman "Wij twee".

Voor de allerkleinsten staat ook de populaire meisjesgroep K3 opnieuw op de affiche, lange wachttijden verzekerd.

VRT op de Boekenbeurs

Ook de VRT trekt opnieuw met enkele uitzendingen naar de Boekenbeurs. Een overzicht.  

  • Dinsdag 31 oktober: "De madammen" en "Middagpost" (Radio 2)
  • Zaterdag 4 november: "Interne keuken" (Radio 1)
  • Zondag 5 november: "Touché" en "Bonus" (Radio 1)
  • Donderdag 9 november: "Pompidou" (Klara)
  • Donderdag 9 november: MNM zendt hele dag uit vanop Boekenbeurs
  • Zaterdag 11 november: "De liefhebber" (Klara)

Meest gelezen