Videospeler inladen...

Puigdemont: "Opschorten autonomie van Catalonië gaat in tegen de wil van de Catalaanse burgers"

In een korte televisietoespraak heeft de afgezette minister-president van Catalonië Carles Puigdemont opgeroepen tot vreedzaam verzet tegenover de Spaanse regering in Madrid.

Het was een erg korte toespraak van Puigdemont en het was zijn eerste reactie nadat de Spaanse regering gisteren artikel 155 van de grondwet in werking had gesteld. Met die stap wordt de autonomie van de regio Catalonië opgeschort en worden de bevoegdheden van de Catalaanse overheid overgenomen door de regering in Madrid.

Volgens Puigdemont gaat de Spaanse regering zo direct in tegen de wil van de Catalaanse kiezers en burgers. Hij riep op tot democratisch en vreedzaam verzet tegen de machtsovername door Madrid.  "In een democratie is het aan het parlement om voorzitters en regeringen te kiezen of af te zetten", luidde het.

Over de onafhankelijkheid was Puigdemont echter wel duidelijk. Hij beloofde "te blijven werken aan de uitbouw van een vrij land". De geschreven versie van zijn toespraak is overigens nog altijd ondertekend als "Carles Puigdemont, voorzitter van de Generalitat (regering) van Catalonië". Puigdemont beschouwt zichzelf dus nog altijd als minister-president van zijn regio en gaat zo op zijn manier in tegen de opschortingsmaatregel van de Spaanse regering.

Madrid hecht geen waarde aan verklaring van Puigdemont

In een eerste reactie zegt Pablo Montesinos, een woordvoerder van de conservatieve regeringspartij Partido Popular van premier Rajoy, dat "de Spaanse regering geen waarde hecht aan de verklaringen van Puigdemont" en dat "rechters moeten oordelen over diens handelingen".

Madrid wil dus duidelijk niet veel woorden vuil maken aan de verklaring van de Catalaanse minister-president. Het is overigens de eerste keer sinds de terugkeer naar de democratie in 1978 dat het beruchte artikel 155 van de grondwet wordt toegepast.

Het is hoe dan ook onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn van het opschorten van de autonomie van de economisch belangrijkste regio van Spanje. Evenmin is duidelijk of de voor 21 december aangekondigde verkiezingen in die regio tot een werkbare coalitie zullen leiden. Het is niet uitgesloten dat nog meer radicale partijen dan die van Puigdemont garen gaan spinnen bij de huidige crisis en dat is Spanje nog verder van huis. De radicale CUP ijvert bijvoorbeeld niet enkel voor de onafhankelijkheid van Catalonië, maar ook van de "Catalaanse landen". Dat houdt dus ook de regio's van de Balearen, Valencia en een deel van Murcia in. Met andere woorden: de "kroon van Aragon" uit de middeleeuwen.

Meest gelezen