Op de Nederlandse luchthaven Schiphol rijden al bussen rond van BYD

Chinese elektrische bussen vanaf volgend jaar op tarmac Brussels Airport

Vanaf volgend jaar rijden er elektrische bussen van Chinese makelij rond op de luchthaven van Zaventem. Dat schrijft De Tijd. De openbare aanbesteding was al langer in de wacht gesleept door de Chinese busbouwer BYD, maar was na protest van Belgische constructeurs bevroren.

Op Brussels Airport brengen vanaf volgend jaar 30 elektrische bussen passagiers heen en weer tussen de terminal en de vliegtuigen. De aanbesteding was begin dit jaar al in de wacht gesleept door de Chinese busbouwer BYD, maar Belgische constructeurs waren daarover naar de rechter gestapt.

Afgelopen zomer heeft de rechter de Belgische busbouwers ongelijk gegeven. Tegelijk moest Brussels Airport het gevoerde prijsonderzoek beter motiveren. Dat laatste is intussen gebeurd en dus staat volgens de luchthaven niets nog de bestelling in de weg. De formele ondertekening van de order is wel nog niet gebeurd.

De elektrische bussen die op de tarmac gaan rond rijden, mogen overigens niet verward worden met een ander busproject op de luchthaven van Zaventem. De Lijn heeft er een proefproject met zelfrijdende elektrische bussen, maar die gaan vooral rijden op de verbindingsweg tussen Brucargo en de terminal. Normaal wordt voor die bussen nog dit jaar een aanbesteding uitgeschreven.

Meest gelezen