imago/Manfred Segerer

Feministisch verzet tegen regisseur Polanski in Frankrijk

Vrouwengroepen tekenen protest aan tegen een grote retrospectieve van de films van Roman Polanski in Parijs. Tegen hem loopt nog altijd een rechtszaak wegens verkrachting van een minderjarige. Recent hebben ook enkele andere actrices gemeld dat Polanski hen had aangerand.

Maandag opent in Cinémathèque in Parijs een retrospectieve Polanski, waarbij al z’n vroegere films worden getoond. De organisatie "Osez le féminisme" is daar niet over te spreken en vindt dat Cinémathèque "meewerkt aan een cultuur van straffeloosheid voor mannengeweld". 

De Pools-Franse regisseur Roman Polanski  (84) moet in de Verenigde Staten nog altijd terechtstaan voor verkrachting, veertig jaar geleden, van een meisje van veertien. En sinds de affaire Weinstein hebben verscheidene andere vrouwen getuigd over het seksueel agressief gedrag van Polanski. 

"Osez le féminisme" roept op om maandag te betogen voor de deur van Cinémathèque. Op het internet heeft een petitie al meer dan 20.000 handtekeningen verzameld. Begin dit jaar zou Polanski de uitreiking van de Césars, de Franse filmprijzen, voorzitten. Maar dat ging niet door, na feministisch protest. 

De Franse minister van cultuur Françoise Nyssen volgt de kritiek niet. "De retrospectieve was al lang gepland. Het gaat niet om een man, maar om een heel oeuvre, dat ik niet wil veroordelen."

Woensdag komt ook de nieuwe film van Polanski in de Franse bioscopen: "D’après une histoire vraie", een Frans-Belgische verfilming van een boek van Delphine de Vigan. 

Meest gelezen