VRT - Joost Joossen

Hanne Dauwe (13) is de winnaar van "Speel het hard"

Hanne Dauwe (13) heeft de muziekwedstrijd voor amateurmuzikanten "Speel het hard" gewonnen. De jonge violiste mag op 7 december het voorprogramma spelen van Thomas Vanderveken met Brussels Philharmonic in de Bijloke in Gent.  

"Speel het hard" is de wedstrijd die Canvas samen met het Deeltijds Kunstonderwijs en Klara organiseert in het kielzog van de tv-reeks "Thomas speelt het hard".  Bijna 300 enthousiaste muzikanten gingen net als Thomas Vanderveken de uitdaging aan om gedurende een jaar een muziekstuk van hun eigen keuze in te studeren. Hun vorderingen konden ze tonen op www.speelhethard.be.

Eind september werden de 10 finalisten bekendgemaakt. Zij mochten vandaag tijdens Iedereen Klassiek, het jaarlijkse evenement van Klara in Brugge, hun muziekstuk spelen in Studio 1 van het Concertgebouw, voor een jury met Eliane Rodrigues (pianiste), Sander De Keere (Klara), Gunther Broucke (Brussels Philharmonic), Geert Riem (De Bijloke), Dirk Rombaut (DKO) en Walter Couvreur (Canvas).

Na rijp beraad duidde de jury Hanne aan als winnaar (zie video hieronder). "Hanne is de kandidaat die het meest gegroeid is sinds het begin van de wedstrijd, zowel op muzikaal als technisch vlak", luidt de motivering van de jury.  "Zij ontplooit zich tijdens het musiceren tot een fascinerende persoonlijkheid. Ze heeft zichzelf uitgedaagd met de keuze van het stuk, een topconcerto. Gezien haar jonge leeftijd, 13 jaar, is er nog heel veel potentieel. De jury is heel benieuwd om haar aan het werk te zien met een orkest."

Hanne Dauwe is 13 jaar en woont in Zottegem. Zij speelt het Vioolconcerto in e klein opus 64 van Felix Mendelssohn. Hanne mag op donderdag 7 december in de Grote Zaal van De Bijloke het stuk als voorprogramma van Thomas Vanderveken en begeleid door Brussels Philharmonic. Maar ook voor de andere finalisten was er goed nieuws, want ook zij krijgen een plaatsje op de feestelijke concertavond in Gent.

De televisiereeks "Thomas speelt het hard" is vanaf woensdag 8 november om 21.15 uur te zien op Canvas en vrtnu.be.

Meest gelezen