De Beeldredaktie / Marco Okhuizen

Laatste Fokker van KLM geland op Schiphol

Voor het laatst is een Fokker 70 van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM aangekomen op de luchthaven van Schiphol. Het toestel, met een beeltenis van luchtvaartpionier Anthony Fokker op de staart, kwam uit Londen. Het toestel werd feestelijk onthaald in de hangar.

KLM neemt afscheid van de Fokkers omdat het onderhoud van de intussen verouderde vliegtuigen een dure grap is geworden. De maatschappij heeft ze ingeruild voor toestellen van Embraer uit Brazilië. KLM had ooit 26 Fokkers in de vloot. Daar zijn er zeven van over.     

Zondag maken de vliegtuigen een laatste "fly-over" om vervolgens in het Britse Norwich van alle KLM-kleuren te worden gestript. Daarna gaan ze naar kopers in Azië en Zuid-Amerika. Ook wordt zondag een Fokker-monument onthuld op Schiphol-Oost, in de vorm van het karakteristieke staartstuk.     

De bekendste piloot van de Fokker 70 is de Nederlandse koning Willem-Alexander. Eerder dit jaar werd bekend dat hij al jaren anoniem voor KLM op de toestellen vliegt om zo aan zijn jaarlijkse vlieguren te komen. De koning bestuurde ook regelmatig zelf het regeringsvliegtuig, tot voor kort eveneens een Fokker 70.

Meest gelezen