AFP or licensors

Obama opgeroepen als jurylid in rechtbank

Oud-president Barack Obama is opgeroepen om als jurylid te zetelen in een rechtszaak. Dat melden Amerikaanse media. Over de details van de zaak is niets bekendgemaakt.

Opperrechter Tim Evans van Cook County in de staat Illinois maakte volgens de krant Chicago Tribune bekend dat Obama in zijn woonplaats Chicago volgende maand een burgerplicht zal opvolgen, namelijk zetelen in een rechtbankjury. 

De datum en de plaats van de rechtbank liet de rechter in het ongewisse. En de zaak kan zowel strafrechtelijk als burgerrechtelijk zijn. Er zullen speciale maatregelen getroffen worden om de veiligheid van Obama te verzekeren.

Eerder verhinderd

Obama is volgens de Washington Post al minstens één keer opgeroepen om jury te zijn. Dat was in 2010, maar als president had hij toen een ernstig beletsel: zijn State of The Union stond op de agenda.

Obama, een 56-jarige advocaat die ook rechten heeft gedoceerd, treedt in de voetsporen van voorgangers als George W. Bush en Bill Clinton. Ook zij werden na hun presidentschap al als jurylid opgeroepen. Andere bekende Amerikanen die in zo’n jury zaten zijn Oprah Winfrey en Mr T. (B.A. uit de 80’s-reeks “The A-Team”)

Meest gelezen