© Reporters / Michel Gouverneur

Omschakeling naar winteruur heeft ook gevolgen voor uw bankverrichtingen vannacht

De omschakeling naar winteruur heeft ook gevolgen voor het betaalverkeer. Sommige banken blokkeren vannacht het betaalverkeer en de mogelijkheid om geld uit de muur te halen. De maatregelen verschillen van bank tot bank.  

Sommige banken leggen uit voorzorg het betaalverkeer stil omdat ze niet zeker zijn dat het terugdraaien van de klok geen impact heeft op de bankverrichtingen. "Daarom doen een aantal banken vannacht een technische informatica-update", zegt Isabelle Marchand van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. "Bij een aantal banken zijn er beperkte onderbrekingen voor het online en mobiel bankieren, bij andere niet."

Hoe lang de onderbreking duurt en wat er allemaal platligt, hangt af van bank tot bank.

Van deze banken kregen we informatie over de maatregelen die ze vannacht nemen.

  • Belfius blokkeert alle bankverrichtingen tussen 1.30 uur (zomertijd) tot 3 uur (wintertijd). In die periode zal het ook niet mogelijk zijn om geld uit de muur te halen.
  • ING en BNP Paribas Fortis  laten weten dat ze vannacht onderhoudswerken uitvoeren aan hun netwerk. Ze blokkeren gedurende één uur alle functies van de app: van 3 uur (zomertijd), als de klok teruggedraaid wordt, tot het opnieuw 3 uur (wintertijd) is. Geld uit de muur halen, blijft de hele nacht mogelijk.
  • Voor KBC-klanten zijn er vannacht geen beperkingen.

Volgens Worldline, dat het internationaal betaalverkeer beheert, is de beperking vannacht  helemaal te wijten aan de software bij de banken zelf. Bij Worldline is er geen onderbreking voorzien.  

Meest gelezen