Raad van bestuur NMBS stemt in met meer macht voor CEO Dutordoir

De raad van bestuur van de NMBS heeft unaniem een aantal bevoegdheden overgeheveld naar het management. Zo zal voortaan niet meer de raad van bestuur, maar enkel het management chefs benoemen. 

CEO van de spoorwegen Sophie Dutordoir had voorgesteld dat vooral haar directiecomité voortaan de dienstchefs en general managers zou benoemen. Tot nu ging ook de raad van bestuur daar finaal over.

Die raad van bestuur heeft het voorstel van Dutordoir over de delegatie van bevoegdheden naar het management gisteren unaniem goedgekeurd, melden de kranten De Tijd en De Standaard en is bevestigd aan VRT NWS.

De afgelopen maanden slaagde de CEO er overigens al in om zelf mensen aan te duiden op cruciale posities. Zo nam Petra Blanckaert, de voormalige rechterhand van Jo Cornu en Dutordoir, de functie op van general manager hr.

Een bron bij de raad van bestuur zegt dat het in geen geval om een "paleisrevolutie" binnen de NMBS gaat, maar om efficiëntieoefening en een "normale zaak van bevoegdheidsdelegatie". Volgens diezelfde bron zullen de benoemingen voortaan wellicht iets sneller gaan.

3,2 miljard aan investeringen

De raad van bestuur keurde ook een investeringsprogramma van 3,2 miljard euro goed voor de volgende vier jaar. Dat bevestigt de eerder geplande aankoop van de dubbeldektreinen. Er komen ook 10.000 bijkomende parkeerplaatsen. Elk jaar worden in zeven bijkomende stations de perrons verhoogd.

Meest gelezen