Videospeler inladen...

Na de rellen tussen Koerden en Turken is de rust weergekeerd in Antwerpen

Een dag na de zware vechtpartij tussen Koerden en Turken lijkt het opnieuw rustig in de buurt rond de Antwerpse Brederodestraat. Daar zijn gisteravond acht gewonden gevallen, onder wie één agent. Een bus met Koerden zou zijn klemgereden door Turken, in een zwarte Mercedes. Ze gingen mekaar te lijf met stokken en stoelen en er werden bijna vijftig mensen opgepakt. Op de bus zaten zo’n veertig Koerden uit verschillende landen. Ze voerden campagne om de Koerdische leider Öcalan vrij te krijgen.  

De campagnebus was gisteravond onderweg naar een evenement op het Steenplein. Waarom de bus via de singel in de Brederodestraat is gereden is onduidelijk. Volgens het Belgisch Rojava Solidariteitscomité, dat de campagne organiseerde, kwam dat door een fietsactie. Maar in de Brederodestraat zelf lijken veel buurtbewoners van Turkse origine daar niet van overtuigd.  

“Een bus met pancartes van de Koerdische leider Abdullah Öcalan die in een overwegend Turkse gemeenschap belandt, dat is een pure provocatie”, zegt een man op straat. “Passagiers van de bus zijn ook beginnen uitdagen, door met Koerdische vlaggen te zwaaien”. Een vriend van hem vindt het dan weer onbegrijpelijk dat de bus niet werd geëscorteerd door de politie. “Dat is vragen om problemen”, klinkt het. Veel buurtbewoners vinden het toch vooral een bijzonder jammerlijk incident in een buurt waar Turken, Koerden en andere bevolkingsgroepen doorgaans vredevol samenleven.

"Het was een fout van de chauffeur, meer niet"

Aan de Koerdische zijde ontkent men dat het om een bewuste provocatie zou gaan. “Het ging om een fout van de buschauffeur. Dat is alles”, zegt een man die gisteren op de bewuste bus zat. “Wij waren zelf verrast toen die de Brederodestraat insloeg”, vervolgt hij.

Ook dat er zou zijn uitgedaagd wordt hier weerlegd. “Als je belaagd wordt, mag je je toch nog wel verdedigen”, zegt Peter Terryn van het Belgisch Solidariteitscomité met de Rojava. Hij bedenkt dat dit soort incidenten misschien normaal zijn in Turkije maar zeker niet in ons land. En, besluit hij: “Of die bus nu toevallig of bewust langs daar is gereden, iedereen heeft in ons land het recht om zijn visie kenbaar te maken en aan politiek te doen”.    

Op Facebook circuleren er allerlei filmpjes van de vechtpartij

Meest gelezen