AFP or licensors

Spaanse vicepremier neemt bevoegdheden van Puigdemont over

De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria neemt de bevoegdheden over van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Dat heeft de Spaanse regering vanmorgen officieel aangekondigd met een publicatie in het Staatsblad. Er is ook bekendgemaakt dat het het hoofd van de Catalaanse regionale politie, de Mossos, ontslagen is.

De Spaanse Senaat keurde gisteren de afkondiging goed van artikel 155, dat de autonomie van Catalonië grondig inperkt. De concrete uitwerking daarvan wordt stilaan duidelijk. Vicepremier Saenz de Santamaria neemt de meeste bevoegdheden over van minister-president Puigdemont en viceminister-president Oriol Junqueras. Die bevoegdheden kwamen in principe bij de Spaanse premier Mariano Rajoy terecht, maar die schuift ze door naar zijn vicepremier. Voorts nemen de federale Spaanse ministers de bevoegdheden over van hun regionale collega's in Catalonië.

Saenz de Santamaria, net als premier Rajoy lid van de rechtse Partido Popular, is allesbehalve geliefd bij de Catalaanse voorstanders van onafhankelijkheid. In de voorbije weken liet ze zich opmerken met felle uithalen naar Puigdemont en zijn regering.

De Spaanse regering maakte gisteren bekend dat het Catalaanse parlement wordt ontbonden en dat de Catalaanse regering de laan wordt uitgestuurd. Er zijn nieuwe verkiezingen uitgeschreven voor 21 december. De Catalaanse regering heeft eveneens gisteren de onafhankelijkheid goedgekeurd, maar het is onduidelijk wat die stemming in het parlement nog waard is nu de Spaanse regering de autonomie heeft opgeschort. Geen enkel Europees land lijkt bereid om de onafhankelijkheid te erkennen. 

Naast de Catalaanse regering is ook het hoofd van de regionale politie, Josep Lluís Trapero Álvarez, ontslagen. Welke positie die autonome regionale politie, de Mossos, gaat innnemen, is een van de grote vragen. Tijdens het omstreden referendum hielden ze zich afzijdig, tot ergernis van Madrid.

Voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid kwamen tot diep in de nacht op straat om te vieren of hun ongenoegen te laten blijken. Ook vandaag worden er demonstraties verwacht.

Videospeler inladen...

Meest gelezen