Videospeler inladen...

Francken: "Catalaanse minister-president Puigdemont mag politiek asiel aanvragen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kan politiek asiel en bescherming bieden aan de afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont. Volgens verschillende Spaanse media riskeert de Catalaanse leider een gevangenisstraf omdat hij ijvert voor een eigen Catalaanse republiek. In Spanje zijn er geruchten dat Puigdemont daarom wil uitwijken naar België.

De Spaanse regering dreigt om de afgezette minister-president Puigdemont te vervolgen. In Spanje staat namelijk in de grondwet dat het strafbaar is om je als deelstaat af te scheuren. Als het zover komt, kan België een mogelijke uitweg zijn voor Puigdemont volgens Theo Francken. 

“Catalanen die zich politiek bedreigd voelen, kunnen in België asiel aanvragen. De minister-president Puigdemont hoort daar ook bij. Dat is puur wettelijk”, zegt Francken. België is nog een van de weinige Europese landen waar je ook als Europeaan asiel kan aanvragen.

Op de vraag of zo een aanvraag realistisch is, antwoordt Francken aan VRT NWS dat er in het verleden al politieke vluchtelingen uit Baskenland een aanvraag hebben ingediend. “Op dit ogenblik loopt er nog geen aanvraag, maar alles evolueert enorm snel. We zullen de komende dagen en uren bekijken wat er gaat gebeuren”, besluit Francken.

Meest gelezen