Videospeler inladen...

Wie is Soraya Saenz de Santamaria, de "regentes" van Catalonië?

Voor de vertrouwelinge van de Spaanse premier Mariano Rajoy is het tijdelijk bestuur over Catalonië wellicht een groot risico voor haar carrière, maar ze is niet gauw bang. Of Catalonië haar bestuur zal aanvaarden, is een andere zaak.

Door het activeren van artikel 155 van de Spaanse grondwet is de autonomie van Catalonië opgeschort, zijn de regering en het parlement van die deelstaat de laan uitgestuurd en wordt de verantwoordelijkheid voor het bestuur daar overgenomen door de centrale regering in Madrid.

Officieel zouden die bevoegdheden dan worden overgenomen door de Spaanse premier Mariano Rajoy, maar die heeft die doorgeschoven naar zijn vicepremier en vertrouwelinge Soraya Saenz de Santamaria Anton. Dat zegt u misschien niet veel, maar in Spanje is zij al veel langer "het gezicht van de regering" en velen beschouwen haar als een erg sterke opvolger mocht Rajoy ooit de handdoek in de ring gooien. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Over Rajoy: "we zijn een team"

Soraya Saenz de Santamaria is 46 en advocate. Ze komt uit Valladolid in het noorden van Spanje en is lid van de conservatieve Partido Popular (PP). In 2000 begon ze te werken als juridisch adviseur voor Mariano Rajoy toen die nog vicepremier was in de PP-regering van José Maria Aznar.

In 2004 werd ze verkozen in het Spaanse parlement, al leed haar partij toen een ernstige nederlaag. Ondanks haar kleine gestalte viel Saenz de Santamaria al snel op door haar gedrevenheid en dossierkennis en enkele jaren later werd ze de woordvoerder van de PP in de oppositie.

Toen de conservatieven in 2011 opnieuw aan de macht kwamen, werd ze vicepremier onder haar mentor en huidig premier Mariano Rajoy. Die houdt niet echt van media-optredens en daarom wordt de jonge adjuncte vaak naar voren geschoven in debatten, zoals dat tussen de kandidaat-premiers bij de vorige verkiezingen. Op de vraag waarom Rajoy niet zelf naar het debat kwam, klonk het: "wij zijn een team".

"IJzeren vuist in een fluwelen handschoen"

Soraya Saenz de Santamaria wordt omschreven als "een door politiek gebeten werkbeest", die enerzijds een gematigd tintje wil aanbrengen aan de soms harde aanpak van Rajoy van de economische crisis of de regionale twisten, maar anderzijds wordt ze ook "een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen" genoemd.

Loyauteit aan Rajoy is dan wel haar kenmerk, feit is dat ze binnen de regering en de Partido Popular haar eigen netwerk van aanhangers uitbouwt, de zogenaamde "sorayos", al dan niet met steun van de premier zelf. Velen verwachten dat Soraya wordt klaargestoomd om Rajoy op een bepaald ogenblik als premier op te volgen, zeker als de partij en de regering een frisser imago nodig hebben.

Er wacht de gedreven politica -die bovendien de luxe van tijd heeft- dan ook een grote toekomst op voorwaarde ze dat haar hand niet verbrandt aan de netelige kwestie-Catalonië.  Op populariteit bij de Catalanen moet ze niet rekenen -haar PP stelt daar nauwelijks wat voor- maar ze mikt dan ook vooral op de rest van Spanje.

Meest gelezen