Premier Michel aan Francken: "Gooi geen olie op het vuur"

Premier Charles Michel (MR) vraagt staatssecretaris Theo Francken (N-VA) om "geen olie op het vuur te gooien". Francken had gisteren gezegd dat de Catalanen, onder wie ook de afgezette minister-president Puigdemont, in België asiel konden aanvragen. In Madrid werd dat geïnterpreteerd als een asielaanbod. De partij van de Spaanse premier Rajoy is woest, de Belgische premier not amused.

De Spaanse regeringspartij Partido Popular noemde de uitspraken van Francken "onaanvaardbaar".  De partij hoopte ook dat er "snel een rechtzetting komt". 

Premier Charles Michel laat nu aan persagentschap Belga weten dat een mogelijk asiel voor Puigdemont "niet aan de orde is". "Dit is helemaal niet aan de orde van de dag. We herhalen onze oproep tot dialoog", aldus de premier. "Ik vraag Theo Francken om geen olie op het vuur te gooien", klinkt het verder.  

Ook vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) roept op tot kalmte.  "Politiek asiel is met betrekking tot Catalonië totaal niet aan de orde. Regering roept iedereen in Spanje op tot dialoog", laat De Croo via Twitter weten.

Meest gelezen