Belga

Advocaat: "In theorie kunnen Catalanen asiel aanvragen, het ook krijgen wordt moeilijk"

Het wordt niet evident voor Catalanen om politiek asiel te krijgen in ons land. Dat zegt mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert (foto) aan VRT NWS. Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Theo Francken (N-VA) had nochtans gesuggereerd dat dit een mogelijkheid zou zijn.

Volgens verschillende Spaanse media riskeert de Catalaanse leider Carlo Puigdemont een gevangenisstraf omdat hij ijvert voor een eigen Catalaanse republiek. In Spanje zijn er geruchten dat de gewezen minister-president daarom wil uitwijken naar België. Volgens bevoegd staatssecretaris Francken is dat wettelijk ook mogelijk, maar volgens mensenrechtenadvocaat Paul Bekaert wordt dat in de praktijk moeilijk.

"Theoretisch kunnen ze asiel aanvragen, maar in de praktijk zal het heel moeilijk zijn", zegt de advocaat aan VRT NWS. Francken verwees onder meer naar Basken die ook asiel hebben aangevraagd in ons land. Bekaert heeft het Baskisch koppel Moreno-Garcia verdedigd dat volgens Spanje betrokken was bij de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Het koppel heeft daarop politiek asiel aangevraagd in België. "Helaas is dat niet gelukt", zegt Bekaert daarover.

"De Conventie van Genève voorziet dat men moet bewijzen dat men geen bescherming heeft in het land tegen vervolging", zegt Bekaert. "Er wordt geredeneerd dat Spanje een rechtstaat is waar men voldoende bescherming kan vinden bij de rechtbanken." Dat Spanje lid is van de Europese Unie helpt hun zaak ook niet. Het is Bekaert met eerder genoemd koppel overigens wel bijna gelukt. "Het is uiteindelijk toch geweigerd en heeft tot een serieuze diplomatieke rel geleid tussen Spanje en België."

Bovendien heeft Spanje volgens Bekaert nog een troefkaart achter de hand. "Spanje kan altijd de uitlevering vragen op grond van het Europees aanhoudingsmandaat. Als men geen politiek asiel heeft, kan men de uitlevering nauwelijks weigeren."

Meest gelezen